У Србији су јутрос отварањем бирачких места у седам сати почели ванредни парламентарни избори. Право гласа има 6.765.998 грађана. На збирном изборном листићу је 19 листа странка коалиција и група грађана, од тога седам мањинских, на којима је укупно 3.020 кандидата за посланика.

Избори у Косовској Митровици почели са 15 минута закашњења.

Право гласа има 6.765.998 грађана а на изборима учествује 19 листа. Службени гласник је одштампао укупно 6.801.161 гласачки листић у 33 језичке варијанте, саопштила је Републичка изборна комисија.
Од 19 листа седам су мањинске, а од укупно 3.020 кандидата за посланика 1.087 или 36 одсто чине жене.

Грађани могу да гласају уз исправу којом доказују свој идентитет, важећу личну карту, пасош или возачку дозволу.

За посланике републичког парламента гласа се и на Косову и Метохији. ОЕБС је отворио 10 изборних центара и 15 огранака на којима може да се гласа.

Држављани Србије који живе у иностранству, то право могу да искористе на 35 бирачких места у више од 20 држава.
Грађани Србије у Великој Британији и САД су због временске разлике гласали јуче али ће њихов избор бити тајна све до затварања бирачких места.

Пратите са нама из минута у минут прве резултате, извештаје са биралишта, ток излазности...

07:04 - ОТВОРЕНА БИРАЛИШТА

У Србији су јутрос отварањем бирачких места у седам сати почели ванредни парламентарни избори, као и избори за Скупштину града Београда.

07:22 - У КОСОВСКОЈ МИТРОВИЦИ ОТВОРЕН БИРАЧКИ ЦЕНТАР СА 15 МИНУТА ЗАКАШЊЕЊА

У КОСОВСКОЈ МИТРОВИЦИ ОТВОРЕН БИРАЧКИ ЦЕНТАР СА 15 МИНУТА ЗАКАШЊЕЊА
У Косовској Митровици јутрос је са 15 минута закашњења отворен бирачки центар, а за организацију избора задужен је ОЕБС.

Главни улаз у Средње техничкој школи “Михајло Петровић Алас” где грађани Косовске Митровице могу да гласају је затворен, а грађни се преусмеравају на споредни.
Како су Тањуговом извештачу рекли представници ОЕБС-а који се налазе у овом бирачком центру, разлог због чега је овај улаз затворен је застава Србије која се налази на улазу у школу, а која није уклоњена.

07:59 - ГДЕ МОГУ ГЛАСАТИ СРБИ У НЕМАЧКОЈ

У Немачкој су отворена бирачка места у амбасади Србије у Берлину и конзулатима у Диселдорфу, Франкфурту, Минхену, Штутгарту и Хамбургу на којима ће грађани Србије данас гласати на ванредним парламентарним изборима.

Највише пријављених, преко 400, налази се, како је речено Тањугу, на изборној листи конзулата у Франкфурту, а затим следи конзулат у Диселдорфу где је на изборној листи 237 особа, у Штутгарту је пријављено 220, у Минхену 187 бирача, у амбасади у Берлину 153 и у конзулату у Хамбургу 134 грађанина Србије.

08:00 - ВУЧИЋ НА НОВОМ БЕОГРАДУ ГЛАСАО СА ЋЕРКОМ

ВУЧИЋ НА НОВОМ БЕОГРАДУ ГЛАСАО СА ЋЕРКОМ
Лидер Српске напредне странке (СНС) и први потпредседник Владе Србије Александар Вучић гласао је јутрос на Новом Београду.

Вучић, који предводи листу "Александар Вучић - будућност у коју верујемо" је, на гласачко место број 27 у згради Цептера у Булевару Михајла Пупина 117 на Новом Београду, дошао око 7.30 сата.

Вучић је дошао у пратњи ћерке.

08:55 - ГЛАСАО ЧЕДОМИР ЈОВАНОВИЋ

ГЛАСАО ЧЕДОМИР ЈОВАНОВИЋ
Председник Либерално демократске партије Чедомир Јовановић гласао је јутрос у 8.30 на бирачком месту број 5, у новобеоградској месној заједници Ушће.
Јовановић је на гласање дошао са супрогом Јеленом.

08:58 - KAНДИДАТ ДСС ГЛАСАО У ПРВОЈ БЕОГРАДСКОЈ ГИМНАЗИЈИ

Кандидат Демократске странке Србије ДС С за градоначелника Београда Александар Поповић гласао је јутрос на бирачком месту у Првој беогрдској гимназији.
Поповић је гласао око 8.30 часова.

09:09 - ДАЧИЋ ГЛАСАО НА ДЕДИЊУ

ДАЧИЋ ГЛАСАО НА ДЕДИЊУ
Премијер Србије и лидер Социјалистичке партије Србије (СПС) Ивица Дачић гласао је јутрос око 9.00 часова на Дедињу.
Вођа коалиције СПС-ПУПС-ЈС предао је свој глас на бирачком месту број 37 у булевару кнеза Александра Карађорђевића 29 на Дедињу.
Он је на гласање дошао у пратњи супруге Сање и двоје деце.
Бирачка места широм Србије отворена су јутрос у 7.00 часова, а право гласа до 20 часова, када ће се затворити бирачка места, има 6.765.998 градана.

09:47 - РИК: ОТВОРЕНА СВА БИРАЧКА МЕСТА, ОСИМ ЈЕДНОГ У НОВОМ ПАЗАРУ

Сва бирачка места у Србији отворена су јутрос осим једног у Новом Пазару на којем је бирачки одбор то одбио да учини, јер, како су навели, недостаје неколико гласачких листића.
Председник Републичке изборне комисије Дејан Ђурђевић изјавио је на првој конференцији за новинаре РИК-а да су сва бирачка места отворена на време осим тог у Новом Пазару.
Како је навео, на бирачком месту 27 у основној школи Мур бирачки одбор одбио је да отвори бирачко место уз образложење да је недостајалало неколико гласачких листића.
Он је рекао да је упркос уверавањима координатора РИК да ће тај број недостајућих листића врло брзо бити надомештен тај одбор одлучио да координатору РИК-а преда сав изборни амтеријал.
Разрешићемо цео тај бирачки одбор, рекао је Ђурђевић и гласање на том бирачком месту поновиће се са другим члановима одбора.
Он није прецизирао када ће се избори на том емсту поновити.
Како је навео, мањих проблема је било и у општини Топола где је премештено једно бирачко место зато што је у школи у којој је требало да буде отворено пао кров због олује, па је бирачки материјал премештен и избори се настављају.

10:01 - ЦеСИД: ДО 9 САТИ 5,3 ОДСТО ГЛАСАЧА ИЗАШЛО НА БИРАЛИШТА

ЦеСИД је саопштио данас да излазност на ванредним парламентарним изборима у Србији до 9 часова износи 5,3 одсто.

У централној Србији је до 9 сати гласало 5,3 одсто уписаних бирача, у Београду 4,6%, док је своје грађанско право у Војводини искористило 5,9% уписаних бирача.

10:33 - МАЛИ ГЛАСАО У ПОСЛОВНОЈ ШКОЛИ

Председник Привременог органа Београда Синиша Мали изразио је данас, после гласања у београдској Пословној школи, наду да ће Србија после избора кренути снажно напред.
Према његовим речима, само снажне реформе обезбеђују сигурну будућност грађанима Србије.

10:35 - КОШТУНИЦА ГЛАСАО НА ДОРЋОЛУ

КОШТУНИЦА ГЛАСАО НА ДОРЋОЛУ
Председник Демократске странке Србије Војислав Коштуница гласао је данас на бирачком месту 42 у Основној школи "Михаило Петровић Алас" на Дорћолу.
Коштуница је на бирачко место дошао у пратњи супруге.

10:41 - ГЛАСАЊЕ У КОСОВСКОЈ МИТРОВИЦИ КАСНИЛО

ГЛАСАЊЕ У КОСОВСКОЈ МИТРОВИЦИ КАСНИЛО
Члан бирачког одбора у Косовској Митровици Александар Трајковић изјавио је да представници ОЕБС-а нису дозволили данас истицање државне заставе Србије на бирачком месту у овом граду на северу Косова.
"На бирачком месту број један дошло је до проблема, јер представници ОЕБС-а нису дозволили истицање државне заставе Србије коју смо преузели са осталим бирачким материјалом у Рашки у суботу", рекао је Трајковић новинарима.
Он је додао да је након консултација са члановима РИК-а речено да не истичемо те заставе него да се истакну заставе које су у мањем формат на гласачкој кутији.
"То је био један од проблема због чега се каснило мало са отварањем бирачких места, други проблем је био што су главна улазна врата на Техничкој школи где грађани Митровице гласају затворена и отворен је само споредни улаз", објаснио је Трајковић.
Градоначелник Северне Митровице Горан Ракић казао је да је уклањање заставе Републике Србије са школске зграде још један пропуст ОЕБС-а, да не зна да ли је то урађено намерно и да ће о томе обавестити РИК.
Ракић је подсетио да се на гласачким кутијама ипак налазе заставе Републике Србије.
Портпарол ОЕБС-а Никола Гаон у телефонској изјави Тањугу рекао је да су сви модалитети ове операције договорени кроз консултације са релевантним актерима, укључујући Приштину и Београд.
"Ми спроводимо операцију на терену, али сви модалитети око тога како ће бити спроведни су договорени кроз консултације свих укључујући Београд и Приштину", рекао је Гаон.
Због државне заставе Србије која је била истакнута на школи у Косовској Митровици, а која је у међувремену уклоњена, како су објаснили представници ОЕБС-а, главни улаз у школу је затворен.

10:47 - ТАДИЋ ГЛАСАО СА СУПРУГОМ И МАМОМ

ТАДИЋ ГЛАСАО СА СУПРУГОМ И МАМОМ
Лидер Нове демократске странке и бивши председник Србије Борис Тадић гласао је јутрос на општини Стари град на бирачком месту 34.
Тадић, који је носилац листе коалиције око те странке, изашао је на изборе у 10.20 часова, са супругом Татјаном и мајком.

10:59 - ГЛАСАО НИКОЛИЋ

ГЛАСАО НИКОЛИЋ
Председник Србије Томислав Николић гласао је данас пре 11 сати на бирачком месту број 59 у основној школи "Краља Александар Први" на Новом Београду.
Николић је на гласање дошао у друштву сурпуге Драгице.

11:02 - ГЛАСАНЈЕ НА КиМ

ОЕБС: До 10 часова на Косову и Метохији гласало 3.147 бирача.

11:05 - РИК: 9,09 ОДСТО ГЛАСАЛО ДО 10 САТИ

РИК: 9,09 ОДСТО ГЛАСАЛО ДО 10 САТИ
Према подацима Републичке изборне комисије до 10 часова у Србији је гласало 9,09 одсто бирача. У Београду излазност је 8,37 одсто у Новом Саду 11,62 одсто.

11:19 - ГЛАСАО МЛАЂАН ДИНКИЋ

ГЛАСАО МЛАЂАН ДИНКИЋ
Председник Уједињених региона Србије Млађан Динкић гласао је данас после 11 сати на бирачком месту 59 у Основној школи Краљ Александар Први на Новом Београду.
Динкић је на гласање дошао у друштву супруге Тање.

11:23 - У ИНОСТРАНСТВУ ГЛАСАЊЕ НА 35 ГЛАСАЧКИХ МЕСТА

У ИНОСТРАНСТВУ ГЛАСАЊЕ НА 35 ГЛАСАЧКИХ  МЕСТА
Министарство спољних послова саопштило је данас да грађани Србије могу да гласају на 35 бирачких места у 20 земаља и да право гласа има 6.808 пријављених српских грађана.
Грађани Србије могу да гласају у Аустрији, Немачкој, Француској, Великој Британији, Турској, Хрватској, БиХ, Црној Гори, Македонији, САД, УАЕ, Либији, Норвешкој, Холандији, Словенији, Швајцарској, Белгији, Италији, Русији и Чешкој.
Гласање се обавља у амбасадама и конзулатима Србије, осим у Вићенци (Италија), где је, због великог броја пријављених гласача, организовано гласање у просторијама градске администрације.
На парламентарним изборима право гласања у иностранству остварује 6.808 пријављених српских грађана, што је незнатно повећање у односу на парламентарне изборе 2012. године, када је било уписано 6.019 гласача у иностранству.
"Држављани Србије који су се пријавили за гласање у дипломатско-конзуларном представништву, које Републичка изборна комисија није прогласила бирачким местом у иностранству, могу своје бирачко право да остваре у Србији, у општини у којој имају пријављено пребивалиште", наводи се у саопштењу Министарства спољних послова.

11:33 - НОВИ САД: ПРЕМИНУО НА БИРАЧКОМ МЕСТУ

Мушкарац стар 87 година преминуо је данас на бирачком месту у Новом Саду, пошто му је претходно позлило, изјавила је Тањугу портпарол новосадског Завода за хитну медицинску помоћ др сања Ненадић Покрајац.

Хитна помоћ је, око 8.30 сати, добила позив да је на бирачком месту, у новосадској Основној школи "Иво Лола Рибар" у Улици краљевића Марка, мушкарцу рођеном 1927. године позлило и да је изгубио свест.

Екипа Хитне помоћи дошла је на лице места, обављена је реанимација али пацијенту није било помоћи, рекла је др Сања Ненадић Покрајац напомињући да је о томе обавештена полиција, јер се смртни случај десио на јавном месту.

11:39 - ГИК: ДО 10 САТИ ИЗАШЛО 8,32 ОДСТО БИРАЧА У БЕОГРАДУ

На изборима у Београду до 10 сати изашло је 8,32 одсто бирача, рекао је Тањугу председник Градске изборне комисије Зоран Лукић.
Он је раније данас на конференцији за новинаре рекао да је свих 1.178 бирачких места у граду отворено на време, у 7 сати ујутру, и да није било никаквих неправилности.

На изборима за београдски парламент учествују 23 изборне листе.

11:56 - ГЛАСАО И ДРАГАН ЂИЛАС

Председник Демократске странке (ДС) Драган Ђилас гласао је данас на бирачком месту у Основној школи "Јован Миодраговић" на општини Врачар.

12:55 - ДО 10 САТИ НАЈВИШЕ ГЛАСАЛО У ДИМИТОВГРАДУ

ДО 10 САТИ НАЈВИШЕ ГЛАСАЛО У ДИМИТОВГРАДУ
На ванредним парламентарним изборима у Србији до 10 сати, према подацима представника радних тела за спровођење избора у општинама, највећа излазност забележена је у Димитровграду - 17,99 одсто и Новом Саду - 11,36, а најмања у Бору - шест одсто. На изборима у Београду до 10 сати изашло је 8,32 одсто бирача, рекао је Тањугу председник Градске изборне комисије Зоран Лукић.
На подручју града Новог Сада је, у прва три сата изјашњавања на ванредним републичким изборима, гласало 11,36 одсто бирача, изјавио је Тањугу члан Радног тела Републичке изборне комисије Милан Ђурић, додајући да до сада није било неправилности и да је свих 197 бирачких места отворено на време и према прописима. У Крагујевцу је до 10 часова гласало 8,57 одсто уписаних бирача, изјавила је Тањугу члан радног тела РИК-а Славица Никитовић, додајући да је реч о узорку са шест бирачких места и то у месним заједницама Пивара, Корићани, Белошевац, Шљивовац, Грошница и Чумић.

13:32 - НА СЕВЕРУ КОСОВА БЕЗ ИНЦИДЕНАТА

НА СЕВЕРУ КОСОВА БЕЗ ИНЦИДЕНАТА
Регионални шеф оперативе косовске полиције Жељко Бојић изјавио је да данашсњи избори за Скупштину Србије на северу Косова протичу мирно и без инцидената.
Бојић је у изјави Тањугу рекао да није забележен ниједан инцидент и да се патроле косовске полиције налазе у близини бирачких центара на северу Косова и Метохије.
"Није било никаквих проблема. Јутрос смо организовали пратњу ОЕБС-у приликом транспорта изборног материјала. За сада све протиче у најбољем реду", рекао је Бојић.
Бојић је подсетио да је за спровођење парламентарних избора на Косову задужен ОЕБС, а да косовска полиција има улогу да осигура безбедност. Право гласа на парламентарним изборима за Скупштину Србије на Косову и Метохији има 107. 958 бирача који своју грађанску дужност могу да остваре на укупно десет бирачких центара и петнаест огранака.

13:58 - У КОСОВСКОЈ МИТРОВИЦИ РЕДОВИ ЗА ГЛАСАЊЕ

Испред бирачких места у Косовској Митровици велике су гужве, јер грађани у први пут гласају само у једном бирачком центру.
У редовима се чека испред свих бирачких места у школи "Михајло Петровић Алас", а један број грађана који нису уписани у бирачки списак, принуђен је да иде од једног до другог бирачког места како би гласали, у шта се уверио и извештач Тањуга. Право гласа на парламентарним изборима на Косову и Метохији има 107.958 бирача који своју грађанску дужност могу да обаве у укупно десет бирачких центара са петнаест огранака.
Бирачка места на Косову и Метохији биће отворена до 20 часова, а затим ће гласачки листићи ради пребројавања бити транспортовани у Рашку и Врање.

14:31 - НА КиМ ГЛАСАЛО ОКО 15.000 ГЛАСАЧА

На Косову и Метохији је према подацима ОЕБС-а до 14 часова гласало 15.094 бирача од 107.958 уписаних

14:36 - ДЕЛИЛИ УЛАЗНИЦЕ ЗА ЕГЗИТ У ЗАМЕНУ ЗА ГЛАС!

Поводом сазнања да поједини страначки активисти нуде лажне улазнице за ЕГЗИТ 2014 у замену за гласове на парламентарним изборима, огласили су се организатори ЕГЗИТ фестивала, са упозорењем грађанима да са тим улазницама неће моћи да уђу на новосадску тврђаву!
Обавештавамо јавност да је организација ЕГЗИТ фестивала дошла до сазнања да поједини страначки активисти нуде лажне карте за ЕГЗИТ 2014 у замену за два гласа на парламентарним изборима.
Упозоравамо све љубитеље ЕГЗИТ- а да не наседају на ове провокације и не дозволе да се њиховим гласом манипулише на било који начин”, наводе из организације и додају:

“О овим сазнањима смо обавестили надлежне органе, које позивамо да хитно испитају ове наводе, те да спрече било какву злоупотребу гласачких права грађана”.

Карте за ЕГЗИТ 2014 могу се добити само на званичним продајним местима фестивала.

15:48 - У БЕОГРАДУ ГЛАСАЛО 29,33 ОДСТО БИРАЧА

РИК: До 14 сати гласало 28,37 одсто уписаних бирача (31,67 - 2012. године). У Централној Србији гласало 28,90 одсто бирача, у Војводини 27,11 и у Београду 29,33

16:54 - У НИШУ ДО 14 САТИ ГЛАСАЛО 28,79 ОДСТО БИРАЧА

У Нишу је, према подацима Републичке изборне комисије, на ванредним парламентарним изборима до 14 сати гласало око 70.000 грађана, што је 28,79 одсто уписаних бирача, рекао је директор Медија центра у Нишу Младен Велојић.

Излазност бирача у Нишу до 14 часова је на нивоу републичког просека, рекао је Велојић у директном укључењу из нишког Медија центра у Тањугов прес клуб, где новинари прате ток избора.

18:08 - ЦЕСИД: ДО 17.00 САТИ ИЗЛАЗНОСТ 41,1 ОДСТО БИРАЧА

На ванредним парламентарним изборима у Србији на биралишта је до 17 часова изашло је 41,1 одсто грађана уписаних у бирачки списак, саопштио је Центар за слободне изборе и демократију (ЦеСИД).

Извршни директор ЦеСИД-а Марко Благојевић је рекао, на конференцији за новинаре у Тањуговом прес клубу, да је по регионима највише грађана са правом гласа изашло на изборе у централној Србији 42, 5 одсто, затим у Београду 38,9 одсто и у Војводини 40,4 одсто.

18:28 - ДО 18 ЧАСОВА НА КОСОВУ ГЛАСАЛО ВИШЕ ОД 28 ХИЉАДА ГЛАСАЧА

КОСОВСКА МИТРОВИЦА - До 18х на Косову је гласало 28.416 гласача и нису забележени никакви инциденти, изјавио је вечерас Портпарол ОЕБС-а Никола Гаон.
Гаон је у изјави Тањугу рекао да је од овог броја 11.552 бирача гласало на северу Косова.
Право гласа на парламентарним изборима на Косову и Метохији има 107.958 бирача који своју грађанску дужност могу да остваре на на укупно десет бирацких центара и петнаест огранака.
Бирачка места на Косову и Метохији биће затворена у 20 часова а пребројавање гласова неће бити организовано у покрајини већ ће гласачки материал бити транспортован за Рашку и Врање.
Изборе на Косову у 17 општина прати 400 ОЕБС-ових представника а комплетан бирачки материјал укључујући и бирачке спискове обезбедила је Републичка изборна комисија.


19:06 - ГЛАСАЊЕ БЕЗ ПРОБЛЕМА, ИЗЛАЗНОСТ ОД 42,91 ДО 52,68 ОДСТО

БЕОГРАД - Гласање на ванредним парламентарним изборима у Чачку, Лесковцу, Суботици, Бору, Ужицу, Севојну и Крагујевцу протиче без проблема, јављају вечерас Тањугови репортери.

Проценат изласности, у зависности од сваког места појединачно креће се, у 18 сати у распону од 42, 91 одсто до 52, 68 одсто од броја уписаних гласача.


19:29 - РИК: ДО 18 САТИ ГЛАСАЛО 45,67 ОДСТО

БЕОГРАД - На биралишта у Србији до 18 сати изашло је 45,67 одсто уписаних бирача и уколико се тај тренд настави може се очекивати излазност од 53 до 55 одсто, саопштено је из Републичке изборне комисије.

Председник РИК-а Дејан Ђурђевић подсетио је да је до затварања биралишта остало још мање од сат времена и да се бирачка места затварају у 20 сати

19:51 - БИРАЧКА МЕСТА СЕ ЗАТВАРАЈУ У 20 ЧАСОВА

Биралишта у Србији затварају се у 20 сати, а право гласа на ванредним парламентарним изборима имало је 6.767.324 грађана.