BEOGRAD - Lider socijalista Ivica Dačić najavio je da će u ponedeljak popodne biti održan sastanak lidera koalicije SPS-PUPS-JS sa predsednikom Demokratske stranke Borisom Tadićem i funkcionerima DS.

Dačić je rekao novinarima u Domu Narodne skupštine, nakon dodele "Majskih nagrada" Sportskog saveza Srbije, da ne zna da li je Tadić prelomio i da li će prihvatiti da bude kandididat za premijera.

Prema njegovim rečima, na tom sastanku, biće reči o temama koje su vezane za program i politiku nove vlade.

To, kako smatra, ne treba da budu nikakvi "teški razgovori" s obzirom da su prethodne četiri godine socijalisti i demokrate bili u koaliciji, a principe saradnje, koje su dogovorili tada poštovali čitav period rada i još aktuelne vlade.

"Između nas nema spornih pitanja, ne očekujem teške razgovore, ali je dobro da se proces formiranja vlade ubrza. Treba prelamati, ne odugovlačiti, donositi suštinske odluke..., ali i što pre utvrditi da li je većina na strani DS i njihovih partnera ili na strani naprednjaka i poštovalaca njihovih programa", naveo je Dačić.

On je dodao da ne treba isključiti i treću mogućnost - da li postoji želja za "velikom koalicijom".

"Napominjem da ta koalicija ne može da bude velika bez socijalista, ali ponavljam mi nikoga ne ucenjujemo i ništa ne uslovljavamo. Ko god kaže da SPS ucenjuje, traži i zahteva u ovom trenutku određena personalna rešenja - laže", jasan je Dačić.

Prema njegovim rečima, do sada su samo vođeni razgovori o tome ko će formirati vladu, ko bi trebalo da bude premijer i nije nepoznanica da koalicija oko socijlaista nema ništa protiv da to mesto pripadne DS.

"Dobro je da su demokrate juče donele odluke. To je važno zbog toga što se ne sme dozvoliti prazan hod, jer je on prostor za različite manipulacije, nastavljamo razgovore jer nijedan konkretan zahtev sa naše strane još nije iznet", rekao je Dačić.

Kada je reč o saradnjsa SPS i DS, lider socijalista je podsetio da su te dve stranke još pre nekoliko godina potpisale Deklaraciju o političkom pomirenju, koja podrazumeva poštovanje pet principa koji su osnova i za dalju saradnju: zaštita državnih i nacionalnih interesa, evropska orjentacija, borba protiv korupcije, razvoj ekonomije i pitanje socijalne jednakosti.

"To su teme koje su i danas aktuelne. Mi nismo ti koji će pokušavati da vode razgovore o formiranju vlade, na nama je da odgovorimo na pozive, a vodiće ih najveće stranke i samo je važno kojom brzinom će ti razgovori biti relizovani", smatra Dačić.

DS je, dodao je, najveća stranka u koaliciji, ona će pokrenuti razgovore i sa drugim partnerima, ne samo sa koalicijom oko SPS-a, o programskim osnovama za buduću vladu.

"Sve su to logični razgovori, ali ponavljam, bitna je brzna kojom će se okončati razgovori o formiranju vlade", rekao je lider socijalista.

Dačić je objasnio da rokovi za formiranje vlade zavise od zakona i Ustava, ali i od nove političke pozicije koju je dobio Tomislav Nikolić kao predsednik Republike.

On je dodao da je iz razgovora sa Nikolićem i novim liderom naprednjaka Aleksandrom Vučićem želo da se uveri da neće biti opstrukcija s obzirom da su teoretski te opstrukcije moguće.