LjUBIŠA je bio preumoran, nije imao slobodne dane. I ranije se dešavalo da se povredi na poslu. Žalili su se na uslove rada i pokvarene mašine. I eto, život je ugašen... - ovim rečima komentariše nezapamćenu tragediju sestra Ljubiše Belića, koji je stradao u noći između srede i četvrtka, odnosno pola sata posle ponoći u ciglani kod Prokuplja.

U kući nastradalog radnika uz najbliže okupljene i komšije i prijatelji. U neverici pričaju o tragediji koja ih je zadesila.

- Dva - tri puta godišnje je bio povređen. Imao je povrede ruku, nogu, opekotine. Nije bio povređen samo on verovatno, već i drugi radnici - kroz jecaje priča ogorčena sestra Danijela. - To kako je radio, te smene su bile nehumane, 20 dana je radio noć, pa iz treće smene išao je u drugu, iz druge u prvu, povezivali su im smene. Nisu imali ni organizovan prevoz iz fabrike, kad rade uveče, morali su da se snalaze. Često se žalio se da su im mašine neispravne, da rade u lošim uslovima. I još nam nisu rekli kako se dogodila nesreća, kako je nastradao,samo znamo da je nastradao, a obdukcija će da pokaže šta je razlog smrti.

Ocu Dobrici oči pune suza.

PROČITAJTE JOŠ - JEZIVA NESREĆA U PROKUPLjU: Vrata od peći priklještila glavu radniku

- Niko od rukovodilaca nije ni zvao da izjavi saučešće, a kamoli došao. Prvo su nam rekli da je povređen, da su ga odvezli u bolnicu. Došla su njih četvorica da nas obaveste, rekao sam im čim je vas toliko došlo, nije on samo povređen" - očajan je otac nastradalog radnika. - Sada i da dođu, ne bismo ih primili i razgovarali sa njima.

Ljubiša je za sobom ostavio suprugu Ljiljanu i ćerku Katarinu (24). Njegova plata bila im je glavni izvor prihoda.

Foto S.Pantić

Podestimo, Ljubiša Belić iz Prokuplja, radnik Ciglane u Maloj Plani, stradao je u noći između srede i četvrtka, odnosno pola sata posle ponoći, kada su mu vrata od peći za proizvodnju prignječila glavu.


Prema nezvaničnim saznanjima, nesreća se dogodila kada su se u proizvodnji pokvarila vrata od velike peći, a nesrećni čovek je da se ne bi zaustavljala proizvodnja pokušao da sagleda u čemu je problem.On je proturio glavu kroz vrata kako bi sagledao kvar ali su ona u tom trenutku počela da se zatvraju prignječivši mu glavu. Po svoj prilici smrt je nastupila momentalno zbog težine vrata, a dežurni lekar koji je nedugo zatim stigao mogao je samo da konstatuje smrt.

Ljubiša jeo 30 godina je radio na mestu pekača.