POSLE hapšenja više osoba osumnjičenih za malverzacije u Kliničkom centru u Kragujevcu, u rukovodstvu ove zdravstvene ustanove kažu da u poslednje četiri godine imaju nultu toleranciju kada je reč o korupciji. Podsećaju da su i sami podnosili nekoliko prijava protiv svojih zaposlenih nadležnim tužilaštvima u Kraljevu i Kragujevcu.

- Naš stav je jasan, kada je reč o korupciji nema tolerancije - navode u rukovodstvu Kliničkog centra i dodaju da niko nije kriv dok se to ne dokaže pravosnažnom sudskom presudom.

Kažu i da je u ovom slučaju važno poštovati pretpostavku nevinosti.

- Ako je neko odgovoran neka odgovara, ali ne želim unapred bilo koga da osuđujem. Neka nadležni urade svoj posao, istraga će verovatno dati jasnije odgovore - kratko nam je kazao jedan od zaposlenih u Kliničkom centru.

Većina ljudi u ovoj zdravstvenoj ustanovi sa kojima smo u sredu pokušali da razgovaramo nisu bili voljni da bilo šta kažu o akciji policije. Dodaju da uobičajeno obavljaju svoje poslove, mada im ne prija što se KC pominje u takvom kontekstu.

PROČITAJTE JOŠ - HAPŠENjA U KRAGUJEVCU: Oštetili klinički centar za 26 miliona


Podsetimo, uhapšeno je ukupno 13 osoba koje se terete da su sumnjivim poslovima u postupcima javnih nabavki medicinskog materijala i opreme oštetili Klinički centar za 26 miliona dinara. Među uhapšenima su D. P. (49) i N. S. (48), rukovodioci u ovoj zdravstvenoj ustanovi, koji se terete za zloupotrebe u postupku javnih nabavki. Uhapšen je i G. A. (55), lekar osumnjičen da je radio vanstandardne estetske operacije za koje je od pacijenata uzimao novac. Zaposlena u Kliničkom centru, M. G. (43) uhapšena je zbog sumnje da je kao medicinska sestra pomagala osumnjičenom G. A. tako što je uzimala novac od pacijenata na ruke i predavala ga njemu. Sumnjiči se i da je sačinjavala lažnu dokumentaciju kako bi zahvati išli na račun Republičkog fonda.


POSREDNICI

MEĐU uhapšenima je i devetoro posrednika u prodaji medicinskih sredstava i opreme. Oni su, kako je saopšteno, već privedeni nadležnom Višem javnom tužilaštvu u Kraljevu, dok je za četvoro zaposlenih u Kliničkom centru u Kragujevcu određeno policijsko zadržavanje do 48 sati, i nakon toga će i oni biti sprovedeni u tužilaštvo.