PRED Višim sudom u Nišu nastavljeno je suđenje Milanu Zdravkoviću (36), vozaču autobusa "Niš ekspresa" koji se tereti da je 21. decembra 2018. godine počinio teško delo protiv bezbednosti u saobraćaju što je za posledicu imalo smrt osmoro meštana Donjeg Međurova, Čokota i Novog Sela kod Niša.


PROČITAJTE JOŠ - Srbija voz: Voz išao propisnom brzinom, preglednost bila dobra; Direktor policije Rebić: Udes najverovatnije zbog propusta vozača autobusa(FOTO+VIDEO)

Tokom suđenja podnet je izveštaj komisije iz "Železnica Srbije" u kom su naveli da je "voz bio ispravan" ali je ocenjeno da nisu bili precizni kada je u pitanju zaustavna putanja voza - odnosno da li je mašinovođa Vladica Rakić mogao da zaustavi voz da je na vreme primetio autobus na pružnom prelazu. Sudija Bojan Pavić naveo je da shvata bol porodica, ali da će morati pre presude da ponovo zatraži podatke od "Železnice" ali i da se na licu mesta obavi uviđaj kako bi veštaci izmerili dužinu kočenja pri brzini od 68 kilometara na čas. Inače, dozvoljena brzina kretanja na tom delu pruge je 70 kilometara na čas. Za sledeće ročište biće zatražen i izveštaj niške Direkcije za izgradnju grada u vezi sa "trouglom preglednosti" lokalnog puta koji se ukršta sa prugom.