U napadu koji se u nedelju oko 18 sati dogodio u neposrednoj blizini glavnog mosta na teško je povređen osamnaestogodišnji mladić D. B. koga su nepoznati napadači hladnim oružjem povredili u predelu grudnog koša i slabinskog dela. Nakon dijagnostike i operacije njegovo zdravstvno stanje je stabilno.

Pacijent je primljen u stanju iskrvavljenja i hitno je operisan. Povređen je hladnih oružjem u predelu leve polovine grudnog koša i leve slabine sa povredom krvnih sudova. Smešten je na odeljenje intenzivne nege i njegovo zdravstveno stanje je za sada stabilno – rekao je dežurni hirurg u mitrovačkoj bolnici doktor Gojko Igrutinović.

Pročitajte još - VUČIĆ O NAPADU NA SRPSKOG DEČAKA U KOSOVSKOJ MITROVICI: Govorio sam da je otvaranje mosta na Ibru opasno

Kako je došlo do napada i koliko je lica u njemu učestvovalo za sada nije sa sigurnošću poznato, a prema pisanju pojedinih medija sukobile su se dve grupe mladića, Albanci sa juga i Srbi sa severa. Posle napada, grupa albanskih mladića, je kako se navodi, pobegla preko glavnog mosta odakle su i došli da se sukobe sa srpskim vršnjacima. Uviđaj na mostu obavljali su pripadnici Kosovske policije koji, zajedno sa italijanskim karabinjerima, svekodnevno dežuraju u ovom delu grada.

Osude napada na srpskog mladića stigli su od čelnika Kosovske Mitrovice i Srpske liste.

Mišljenje potpredsednika Srpske liste Igora Simića je da „retorika albanskih političara iz Prištine podgreva situaciju i stvara ovakve incidente u kojima se ugrožavaju čak i životi maloletnika“.

- Tražićemo od nadležnih organa, Kfora, Euleksa i Kosovske policije da pojačaju budnost i povećaju svoje prisustvo na osetljivim tačkama, posebno između severnog i južnog dela grada kako bi se preventivno delovalo u sprečavanju ovakvih incidenata – rekao je Simić.

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica naglašava da ovakvi incidenti pokazuju da Srbi na Kosovu i Metohiji nisu bezbedni i da su stalno izoženi provokacijama.

- Strahujemo da vreme koje je pred nama donosi dodatni nemir i destabilizaciju – rekao je Spirić koji je sinoć, zajedno sa Igorom Simićem obišao povređenog mladića.Napad na srpskog mladića osudio je gradonačelnik severne Mitrovice Goran Rakić koji je u saopštenju za javnost istakao da je “kukavički napad na maloletnog dečaka D.B. srpske nacionalnosti od strane grupe huligana albanske nacionalnosti, koji su u severni deo Kosovske Mitrovice došli iz južnog dela grada apsolutno nedopustiv, protivzakonit i sraman.

-U ime opštine Severna Mitrovica i svih građana svih nacionalnosti, koji u miru žive u našoj opštini zahtevam od nadležnih organa da najhitnije identifikuju, pronađu i liše slobode vinovnike ovog kukavičkog čina, čime ćemo poslati jasnu poruku da se nasilje nad našim građanima neće i ne sme tolerisati-naveo je Rakić u saopštenju za javnost i dodao da je glavni gradski most na Ibru prostor koji je pod nadzorom policije i KFOR-a koje je pozvao da “rade svoj posao, a ne da nemo posmatraju ovakve događaje“. Ugrožavanje bezbednosti dece, po Rakićevim rečima je neprihvatljivo i neće biti tolerisano, a ugrožavanje bezbednosti dece i svih građana je razlog za pozivanje na odgovornost onih koji svoj posao nisu uradili kako treba.


-Pozivam građane na uzdržanost i oprez u periodu pred nama. Činjenica je da predstojeći izbori i antisrpska histerija albanskih političara iz Prištine je nesumnjivo razlog ovog, ali i serije drugih incidenata u prethodnom periodu na Kosovu i Metohiji, na koji, nažalost, međunarodni predstavnici nijedno do sada nisu reagovali-naveo je u saopštenju za javnost gradonačelnik severne Mitrovice, Goran Rakić.