Carinici su na prelazu Gradina otkrili pokušaj ilegalnog prenosa preko granice gotovo milion švedskih kruna, čija je protivvrednost oko 93.000 evra, saopštila je danas Uprava carine.

Prekršaj je otkriven u sredu, 14. avgusta, oko podneva, na izlazu iz zemlje, prilikom detaljne kontrole kombija nemačkih registarskih oznaka, kojim su iz Švedske ka Istanbulu putovala petorica muškaraca libanskog porekla.

Četvorica putnika iz kombija su državljani Švedske, dok je vozač pokazao danski pasoš.

Na uobičajeno pitanje da li imaju nešto da prijave, rekli su da osim ličnog prtljaga i , "nešto malo" novca ne nose ništa.

PROČITAJTE JOŠ - ZAPLENA NA CARINI: Otkriven kombi pun neprijavljene robe vredne oko pola miliona dinara

Carinik je, međutim, kod jednog putnika, švedskog državljanina (46), u jakni koju je nosio prebačenu preko ruke, pronašao 20 buntova sa novčanicama, u apoenima od po 500 švedskih kruna.

Kako su se putnici izjasnili da je novac koji nisu prijavili zajednički, vraćeno im je po 10.000 evra, dok je ostatak od oko 460.000 švedskih kruna, što iznosi oko 43.000 evra, zadržan do okončanja postupka pred nadležnim sudom.

Iz Uprave carine podsećaju da je od početka godine na prelazu Gradina, najvećem i najfrekventnijem prelazu ka Bugarskoj, privremeno zadržano više od milion neprijavljenih evra, dok je tokom letnje sezone, kada je promet putnika veći nego inače, sprečavanje deviznih prekršaja gotovo svakodnevna pojava.