SKORO sedam meseci otkako je Više javno tužilaštvo u Beogradu, odnosno nadležni sud, donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv Filipa Koraća, bliskog saradnika Luke Bojovića, tek 31. jula obelodanjeno je da se on tereti za podstrekavanje na ubistvo Blaža Đurovića prošle godine na Voždovcu. Sumnja se da je on čak dao ubicama svoj automobil na korišćenje. Istovremeno, Tužilaštvo je naložilo i da se urade biološke analize koje bi mogle, eventualno, da rasvetle ovu likvidaciju.

Advokat Krsto Bobot, branilac Filipa Koraća, za "Novosti" potvrđuje da za šest meseci protiv njegovog klijenta nije sprovedena nijedna dokazna radnja za delo za koje se tereti, što je neuobičajeno i predstavlja zloupotrebu od strane Tužilaštva i suda. Tim pre jer odbrani, kako Zakon nalaže, nije bio omogućen uvid u predmet, naredbu o sprovođenju istrage i određivanju pritvora za Koraća:


PROČITAJTE JOŠ: HAPŠENjE U PANČEVU: Pretio nevenčanoj supruzi, zapalio joj automobil

- Dvadesetak dana posle isticanja roka od šest meseci od započete istrage, međutim, dobili smo naredbu Tužilaštva. I tek sada iz nje saznajemo da se Korać tereti za navodno podstrekavanje na ubistvo Blaža Đurovića, za predmet koji je već pred sudom. Neprimereno je da se ovakve odluke donose tek sada i da se tok istrage, na neki način, sve ovo vreme krije od odbrane i okrivljenog.

Podsetimo, zbog ubistvo Đurovića na optuženičkoj klupi sada se nalaze Darko Vesković i Nemanja Ivanov, koji negiraju delo i tvrde da su i dokazi koje Tužilaštvo ima protiv njih nezakonito pribavljeni. U medijima se svojevremeno moglo pročitati da će jedan od njih prihvatiti status zaštićenog svedoka, priznati delo i za njega navodno optužiti Koraća kao podstrekača. To su, međutim, obojica optuženih javno demantovala.

Kako "Novosti" saznaju u sudu, naredba o sprovođenju istrage protiv Koraća doneta je još 11. januara (Kti 17/19) i u njoj tada nije bilo precizirano na koje je to teško ubistvo on podstrekavao. Naš izvor iz suda komentariše da je ovaj slučaj očigledno specifičan i da se sve ono što je do sada rađeno, kosi sa zakonom.

- Istraga protiv nekoga može da traje i više od šest meseci, a može se suditi i nekome u odsustvu, ukoliko je u bekstvu - navodi naš izvor. - Ipak, pola godine je Tužilaštvu bilo dovoljno da, ukoliko ima dokaze, protiv nekoga podigne optužnicu ili u protivnom, da odustane od daljeg gonjenja. Očekivano je bilo da se do sada sprovedu neke dokazne radnje, a ne da se to čini tek sada. Zbog toga i postoje opravdane sumnje da u predmetu "Korać" nešto nije u redu.

Sumnje: Filip Korać,foto N.Fifić

Filip Korać, čije se ime u javnosti često dovodilo u vezu sa brojnim likvidacijama ljudi iz kriminalnog miljea (nikad nije procesuiran ni za jedno od tih dela), sve vreme se nalazi van domašaja pravosudnih organa. Tužilaštvo upravo u tome nalazi opravdanje što ništa nije uradilo do sada u istrazi koja se vodi protiv njega.

Ipak, njegov branilac je, kako saznajemo u sudu, desetak dana nakon donetog rešenja o sprovođenju istrage i određivanju pritvora za osumnjičenog, krajem januara, zahtevao dokument o svim odlukama nadležnih. Nakon što je odbijen, kako u Tužilaštvu, tako i u sudu, pisao je pritužbu predsedniku Višeg suda u Beogradu, koji je opet odbija kao neosnovanu.

Međutim, navodi naš izvor, Apelacioni sud naložio je potom Višem sudu da pritužbu Koraćeve odbrane "prevede" iz neosnovane u osnovanu i braniocu dostavi obaveštenje o naredbi i odluci o određivanju pritvora za njegovog klijenta.

- To nije sve, jer u međuvremenu, Korać preko advokata ulaže žalbu na rešenje Višeg suda, tvrdeći da nema dokaza da mu se na teret stavlja delo za koje se sumnjiči i određuje pritvor - nastavlja naš izvor. - Krivično veće Višeg suda odbija ovu žalbu, pa Korać piše zahtev za zaštitu zakonitosti Vrhovnom kasacionom sudu i Ustavnom sudu. Obe žalbe su i dalje u proceduri.

Činjenica da je osumnjičeni nedostupan državnim organima ne može biti razlog da se


pre, kao i šest meseci posle donošenja naredbe o sprovođenju istrage, ne preduzme nijedna dokazna radnja koja potkrepljuje tvrdnje VJT u Beogradu.

- Na ovaj način se samo proces odugovlači - kaže naš izvor iz suda. - Takođe, takvim postupanjem zloupotrebljavaju se i procesna ovlašćenja nadležnih organa, Tužilaštva i suda, a na štetu osumnjičenog. To ne sme da se radi, ma ko da je u pitanju. Ako postoje dokazi protiv njega, očekivatno je da bude procesuiran. U suprotnom istraga mora da se obustavi, a njemu da se omogući slobodno kretanje u državi u kojoj je rođen i šire, uz obavezno povlačenje poternice.

Žrtva: Blažo Đurović


ŠTURI ODGOVOR

VIŠE javno tužilaštvo u Beogradu odgovorilo je, 11. jula, tačno šest meseci otkako je započeo postupak, kratko na dopis "Novosti" koji smo im uputili, u vezi sa tokom istrage koja se vodi protiv Filipa Koraća.

- Postupak sprovođenja istrage je u toku - poručili su iz Tužilaštva.

Nijednog trenutka nisu odgovorili na pitanje da li su i koju dokaznu radnju izveli protiv Koraća, kao i na koje je to teško ubistvo on navodno podstrekavao.


PROČITAJTE JOŠ: Iz Havane švercovao hiljade kubanskih cigara, "pao" na beogradskom aerodromu

LIČNO URGIRAO

KAKO je 12. jula isteklo šest meseci od započinjanja istrage protiv Filipa Koraća, a za to vreme nije podignuta optužnica, niti se od nje odustalo, on je preko advokata dostavio podnesak VJT i lično urgirao za brže i ažurnije postupanje u ovoj krivičnopravnoj stvari. Odnosno, traži da zbog nedostatka dokaza Tužilaštvo obustavi istragu. Takođe, i od Apelacionog tužilaštva, podneskom od 23. jula, Korać zahteva da bude obavešten o razlozima zbog kojih istraga nije okončana, a što je VJT bilo dužno da za šest meseci obavesti višu instancu o svemu što je uradilo, ili nije, u ovom predmetu.