OPERATIVCI Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) UKP MUP Srbije napravili su "sačekušu" na auto-putu Niš - Beograd i uhapsili trojicu muškaraca prilikom primopredaje tri kilograma heroina. U velikoj policijskoj akciji presečen je krijumčarski lanac, kojim je droga iz Turske, preko Kosmeta i Novog Pazara, stizala do Beograda i dalje u Evropu.

Lisice su stavljene Beograđanima Dušanu Đorđeviću (53) i Dejanu Uroševiću (51), kao i Zijadu Fejzaiju (40) iz Novog Pazara. Njima je određeno policijsko zadržavanje do 48 sati i uz krivičnu prijavu biće privedeni Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.


PROČITAJTE JOŠ: Hapšenje na auto-putu u trenutku primopredaje droge, pogledajte policijsku akciju (VIDEO)

- Fejzai je, kako se sumnja, drogu kupovao na teritoriji Kosova i Metohije - navodi naš izvor blizak istrazi. - Heroin je poreklom iz Avganistana i do južne srpske pokrajine stizao je preko turske i bugarske teritorije, najčešće u kamionima i sakriven među drugom robom. To je bio jedan krak, a drugi je išao iz Bugarske direktno u Srbiju, tačnije u Novi Pazar.

Droga je najčešće bila sakrivena među balama tekstila, ali i trenerki, odeće, patika... Fejzai je bio jedan od karika tog krijumčarskog lanca. On je drogu kupovao i preprodavao dilerima u Beogradu. Primopredaja narkotika uglavnom se odvijala danju i to na stajalištima pored auto-puta ili na parkinzima benzinskih pumpi, kada su gužve i najveće.

Fejzai je uhapšen kada je iz vozila kosovskih registarskih oznaka izvadio šest paketa heroina, koje je pokušao da preda osumnjičenima Đorđeviću i Uroševiću. Oni su uhapšeni na licu mesta. Ova akcija srpske policije pokazuje da je takozvana balkanska ruta i dalje vrlo prometna iako se verovalo da su krijumčari promenili pravce šverca.

Zbog geografskog položaja naša zemlja je nekada bila glavni tranzitni pravac. Sada se to menja, ali i dalje mnoge krijumčarske grupe pokušavaju da koriste staru rutu za svoje kriminalne poslove. Preko naše zemlje ide taj "najkraći pravac" do zemalja Evropske unije.

Zahvaljujući zaplenama i hapšenjima, ovakvih pokušaja krijumčarenja je sve manje. Svojevremeno je bio objavljen podatak da se balkanskom rutom švercovalo i do nekoliko tona heroina godišnje.


PROČITAJTE JOŠ: Policija zaplenila sedam kilograma marihuane, uhapšeno dvoje ljudi

SITNIJI TOVARI

NARKO-BOSOVI su u poslednje vreme promenili metod, pa tako sada idu na usitnjavanje tovara kada je reč o heroinu. Tovari su od po nekoliko kilograma, ali to vrlo dobro znaju i operativci MUP. Početkom ove godine u Beogradu su uhapšeni pripadnici jednog klana i to prilikom primopredaje dva kilograma heroina. Droga je, takođe, kao i ova u sredu, stigla iz Novog Pazara.