PRED Osnovnim sudom u Nišu zahtevano je da se ispitaju rukovodioci "Infrastrukture železnice" i "Srbija voza", kako bi odgovorili na pitanja o pružnom prelazu u Donjem Međurovu, koji je godinama bio neobezbeđen. Ovo su tražile rodbine nastradalih, kao i povređeni u nesreći na toj "crnoj tački", gde je decembra 2018. godine voz udario u autobus usled čega je poginulo osam putnika dok su desetine povređene.

Zahtev je u četvrtak u ime oštećenih dao branilac Bratislav Stojanović, ali je Sud taj predlog odbio smatrajući da su direktori preduzeća irelevantni za davanje tehničkih podataka vezanih za pružni prelaz i samu nesreću.

- Ukupno 14 osoba tražilo je da se direktori ispitaju i daju odgovore da li je pre nesreće vršen inspekcijski nadzor na pružnom prelazu. Treba videti jesu li utvrđene neke nepravilnosti, ako jesu, šta su preduzeli u cilju otklanjanja. Ali i po čijem nalogu je samo tri dana nakon nesreće uređen pružni prelaz i postavljena rampa, tako da nije mogla ni da se uradi rekonstrukcija događaja, ako je neko to hteo - rekao je Stojanović.

U Osnovnom sudu kažu da se podaci i detalji vezani za nesreću pribavljaju na adekvatan način.

- Ispitivanje rukovodilaca svakako nije jedan od njih, a zatražićemo odgovore na sva ta pitanja od "Infrastrukture" i "Srbija voza" - naveli su u sudu.


PROČITAJTE JOŠ - NOVI DETALjI TRAGEDIJE U NIŠU: Putnici iz autobusa vrištali "Koči, ide voz!"


Inače, u nastavku procesa protiv Milana Zdravkovića (31), vozača "Nišekspresa", koji se tereti za nesreću, u četvrtak je u niškom sudu ponovo saslušan veštak saobraćajno-tehničke struke Dragan Marković, koji je ponovio da vozač autobusa nije jedini krivac za udes. Tome je, smatra veštak, doprineo i mašinovođa koji nije blagovremeno dao znak upozorenja, što je bila njegova dužnost bez obzira na okolnosti.

- Od "Železnice" nikada nisam dobio podatke o koeficijentu kočenja koji bi mi pomogao da procenim da li je mašinovođa mogao da ukoči na vreme - rekao je Marković.


PROČITAJTE JOŠ - ISPOVESTI MAŠINOVOĐA POSLE NESREĆA - Noćima nisam oka sklopio kad sam zgazio dete; Ne mogu da se pomirim sa smrću četvorice mladića


NASTAVAK 3. SEPTEMBRA

SUĐENjE će biti nastavljeno 3. septembra, do kada bi iz "Infrastrukture železnice" i "Srbija voza" trebalo da dostave podatke o dužini zaustavnog puta voza tipa onog koji je učestvovao u nezgodi. Takođe, treba da se dostavi projekat tzv. trougla preglednosti koji će objasniti da li su bili ispunjeni uslovi u pogledu adekvatne vidljivosti, kao i izveštaj o inspekcijskom nadzoru pružnog prelaza na kojem je došlo do udesa.