BEOGRADSKA policije u nedelju je uhapsila Čeda Kalića (28), i Ognjena N. (27), zbog sumnje da su proizvodili i prodavali drogu. Kalić je, prema nezvaničnim saznanjima "Novosti", bratanac Safeta Kalića iz Rožaja, koga istražni organi godinama dovode u vezu sa poslovima sa one strane zakona, kuma Darka Šarića, kojem se u Specijalnom sudu u Beogradu sudi za pranje novca i šverc više tona kokaina.

Prilikom hapšenja, kod osumnjičenih je policija pronašla i zaplenila oko 800 grama heroina i kilogram marihuane. Obojici je određen pritvor.

Sumnja se da su Kalić i Ognjen N. u dužem vremenskom periodu heroin i marihuanu nabavljali u Crnoj Gori, a potom preprodavali na teritoriji Beograda. Nedeljno hapšenje posredno se dovodi u vezu sa narko-mostom Rožaje - Beograd, koji je bio naročito aktuelan pre desetak godina.

Kako su "Novosti" pisale, "glava porodice", Safet Sajo Kalić, koga je policija Srbije u zvaničnim saopštenjima nazivala jednim od najvećih narko-dilera na Balkanu, bio je snabdevač "zemunskog klana" heroinom. Isti klan je svojevremno oteo Suvada Musića Batka, jednog od saradnika moćnog Rožajca, tražeći za njega otkup od pet miliona evra. Vrlo brzo Kalić je došao i u Šilerovu, i umesto pet miliona, za oslobađanje Musića je na sto stavio 350.000. Isti Musić potom je uhapšen u Srbiji sa drogom i osuđen je na robiju.

PROČITAJTE I: Hapšenje zbog organizovanog prosjačenja

Sam Safet Kalić je godinama bio nedodirljiv, a i još uvek je, u Crnoj Gori. U sećanju je film sa njegove svadbe kojoj su, osim ljudi iz kriminalnog miljea poput Darka Šarića i Ljubiše Buhe Čumeta, prisustvovali visoki funkcioneri ANB Crne Gore, koji su samo gledali šenlučenje...

Pre nakoliko godina Sajo je izbegao hapšenje u Rožajama, ali ne i njegov brat Mersudin. Tada je uhapšena i Sajina supruga Amina, koja je posle nekoliko meseci puštena iz zatvora. Na sudskom procesu u Bijelom Polju, Mersudin, Amina i Safet, kome se sudilo u odsustvu, oslobođeni su optužbe da su oprali više od sedam miliona evra, tako što su novac zarađen švercom droge ubacivali u legalne tokove. Posle pravosnažne presude počeli su sudski sporovi i tužbe protiv države Crne Gore. U nekoliko sporova, u kojima su donesene prvostepene presude, država Crna Gora je dužna da porodici Kalić isplati odštetu, više od tri miliona evra, na ime izgubljene dobiti i nezakonitog pritvaranja, a očekuje se da ta suma bude znatno uvećana, jer još uvek nije odlučivano po svim privatnim tužbama.

ROBIJAO U NEMAČKOJ

SAFET Kalić nije 2014. uhapšen u Rožajama, ali je priveden na aerodromu u Beču u oktobru 2014, dan pred izricanje presude u Višem sudu u Bijelom Polju njemu i članovima porodice.

Safet Kalić


Po zahtevu Evropola, Austrija je Kalića izručila Nemačkoj, koja ga je tražila zbog šverca velike količine heroina. Spekulisalo se da mu je nuđena nagodba od sedam godina zatvora, uz plaćanje kaucije od 600.000 evra, ali je nedugo posle hapšenja saopšteno da je osuđen na četvorogodišnju robiju. Vratio se u Crnu Goru u maju prošle godine.