PRIPADNICI Ministarstva unutrašnjih poslova u Nišu, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u Nišu, priveli su dvojicu Albanaca i jednu Nemicu zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo trgovina ljudima. Oni su uhapšeni na niškom aerodromu "Konstantin Veliki" kada su pokušali da izvedu iz zemlje devojčicu, albanske nacionalnosti, staru 14 godina, kojoj su navodno ugovorili brak u Nemačkoj. Nakon njihovog hapšenja uplašenu devojčicu su zbrinule socijalne službe.

Sunarodnici F. O. (42) iz Prištine i R. F. (34), koji ima prijavljeno prebivalište u Kragujevcu, predali su tek punoletnoj Nemici M. B. devojčicu koju je ona trebalo da "zbrine" u Nemačkoj.

- Klasična trgovina ljudima je u pitanju i sumnjamo da smo ovim prekinuli kanal koji je služio da se deca prebacuju u inostranstvo. Navodno je u pitanju ugovoreni brak, odnosno roditelji su dali pristanak da devojčica ode u Nemačku, a zauzvrat su dobili određenu sumu novca. Pitanje je šta bi bilo sa detetom, kažu izvori bliski istrazi.

Devojčica je imala sreće što su policijski službenici prilikom pasoške kontrole budno motrili na sve putnike. Bilo im je sumnjivo ponašanje deteta, koje je delovalo uznemireno, a i njena pratilja je takođe delovala nesigurno. Kada su počeli ispitivanje, odmah su shvatili o čemu se radi i svi vinovnici su odmah uhapšeni.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti sprovedeni tužiocu Višeg javnog tužilaštva u Nišu.

SVA UNEZVERENA

DEVOJČICA je na sigurnom i pod nadzorom socijalnih radnika.

- I dalje je veoma uplašena i nesigurna jer je reč o detetu koje prvi put napušta svoj dom bez roditelja, ali ima dovoljno godina da shvati šta je mogla da očekuje tamo gde su nameravali da je odvedu, kažu naši sagovornici.