NA prošlogodišnjoj utakmici, od velike važnosti za subotički Spartak i Radnički iz Niša, sve je bilo u redu. Održana je u dobroj atmosferi i, po meni, ništa nije bilo sporno prilikom dodele žutih kartona, jer se po fudbalskim pravilima, negodovanje gestovima, pokretima i rečima - kažnjava. A to je učinio Milan Pavkov, tada igrač Radničkog. U međusobnoj komunikaciji nas sudija, čuo sam da je posle odluke o kaznenom udarcu rekao nešto u smislu "majmunčino".

PROČITAJTE JOŠ: SPORNI PENAL U SUDNICI: Podignut optužni predlog protiv fudbalskog sudije Srđana Obradovića

To je u ponedeljak u Višem sudu u Novom Saduh, Posebnom odeljenju za borbu protiv korupcije izjavio Ivica Stojanović, pomoćni sudija na pomenutoj utakmici, u nastavku procesa protiv fudbalskog sudije Srđana Obradovića iz Jagodine. Obradović je optužen da je 13. maja 2018. godine, u Subotici, na pomenutoj utakmici, iskorišćavanjem svog službenog položaja, favorizovao domaći tim i tako ga stavio u povoljniji položaj u odnosu na protivnika.


PROČITAJTE JOŠ: ISKAZ FUDBALSKOG SUDIJE: Video sam penal, Pavkov rekao da sam majmunčina

- Pavkov je pokretima rukom i glavom gestikulirao - izjavio je Stojanović. - U komunikaciji među sudijama za vreme utakmice, čuo sam Obradovića da govori "penal, penal, ruka".

Srđan Obradović / Foto M. Vukadinović

Zdravko Savić, posmatrač ispred sudijske komisije Fudbalskog saveza Srbije, na prošlogodišnjem meču u Subotici, govoreći o svom viđenju utakmice, kazao je da je Pavkov, na neki, njemu svojstven ali nedozvoljen način reagovao na odluku sudije Obradovića da dosudi penal, i da je zbog toga dobio žuti karton.

- Bio sam udaljen 60, 70 metara. Ali na osnovu Obradovićeve energične reakcije, dok je postavljao živi zid za izvođenje udarca, pretpostavljam da nije bez razloga igraču Radničkog sa brojem 9 pokazao žuti karton - kazao je Savić. - Mislim da je Pavkov nesportski reagovao na odluku sudije.

Odgovarajući na pitanje sudije Sanje Raković da li igrač može da traži od sudije objašnjenje za neku njegovu odluku, Savić je kazao da može. Ipak, kako je objasnio po pravilima, u slučaju da se igrač sudiji, recimo, obrati rečima: "Šta to sviraš, majmunčino", direktno se sankcioniše crvenim kartonom.

Saša Stojanović, vezni igrač Radničkog, izjavio je da je video da nije bio penal i da je od Obradovića, kulturno, možda malo povišenim tonom, tražio objašnjenje za njegovu odluku.

- Sudija mi je odgovorio da je siguran da je bio penal - izjavio je Stojanović. - Sudiju sigurno nisam vređao, i zbog toga što sam mu postavio pitanje nisam sankcionisan.

Suđenje se nastavlja saslušanjem preostalih svedoka.

Milan Pavkov / Foto N. Paraušić

IZOSTAO BEZ OPRAVDANjA

MILAN Pavkov, sada igrač Crvene zvezde, u ponedeljak nije došao na ročište, iako je primio sudski poziv. Svoj izostanak, međutim, nije opravdao.