U ZAJEDNIČKOJ akciji policijskih službenika Uprave kriminalističke policije i Službe za borbu protiv organizovanog kriminala u koordinaciji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal u Beogradu, uhapšeno je 20 osumnjičenih pripadnika dve organizovane kriminalne grupe, koji su falsifikovali i prodali više od 4.000 lažnih javnih isprava. Oni su svoje usluge naplaćivali u rasponu od 100 do 800 evra, u zavisnosti od vrste dokumenta.

Jedna organizovana grupa je, kako je saopšteno iz nadležnog tužilaštva, delovala u Beogradu, dok je druga radila na području Kruševca, Kraljeva, Novog Pazara, Požarevca i drugih. U toku jučerašnjeg dana i večeri trajalo je saslušanje osumnjičenih, a tužilac za organizovani kriminal će nakon toga doneti odluku o daljem toku krivičnog postupka i eventualnom pritvoru.

PROČITAJTE JOŠ - Uhapšena grupa osumnjičenih za trgovinu ljudima i prostituciju


Na području Beograda uhapšeno je osam osumnjičenih: V. J., D. J., P. B., R. J., B. T., R. J., D. P. i V. A., a na teret im se stavlja više krivičnih dela - udruživanje radi vršenja krivičnih dela i falsifikovanje isprava. Oni su, kako se sumnja, u periodu od juna 2018. do danas, kao organizovana kriminalna grupa po narudžbi zainteresovanih lica pravili lažne javne isprave: pasoše, lične karte, vozačke dozvole i slično, država članica Evropske unije. Veruje se da su izradili oko 2.000 lažnih javnih isprava koje su naplaćivali po ceni od 100 do 800 evra u zavisnosti od vrste dokumenta. Prilikom pretresa na teritoriji Beograda pronađene su i dve štamparije i veća količina već izrađenih javnih isprava.

Drugu organizovanu kriminalnu grupu činilo je 12 osumnjičenih i to: Z. R., G. S., V. S., Z. S., N. A., S. K., T. N., R. N., B. G., M. N., O. D. i T. J. Ona je delovala na području Kruševca, Kraljeva, Novog Pazara, Požarevca i drugih gradova i mesta u Srbiji. I pripadnici ove grupe su, kao i njihove "kolege" izrađivali lažne javne isprave u istu svrhu, s tim što su to radili u iznajmljenim prostorijama. Sumnja se da je ova grupa izradila više od 2.000 dokumenata s tim što je njihova početna cena za izradu lažnih javnih isprava bila znatno veća od beogradskih "kolega". Tako se u zavisnosti od vrste dokumenata cena kretala od 300 do 800 evra po dokumentu.


MILIONSKA ZARADA

TAČAN iznos koji su ove dve kriminalne grupe zaradile prodajom lažnih dokumenata nije poznat, ali se pretpostavlja da su inkasirale više od milion evra!