LIMA/BEOGRAD - Apelacioni sud u Peruu pravoznažno je osudio na 25 godina zatvora Zorana Jakšića (57), navodnog vođu grupe krijumčara droge "Amerika", zbog krijumčarenja kokain hidroklorida u Evropu i Severnu Ameriku, preneli su domaći mediji pozivajući se na saopštenje peruanskog tužilaštva.

Pre dve sedmice u Beogradu uhapšena su četvorica pripadnika grupe "Amerika" pod sumnjom da su trgovali drogom, a među njima je i Veselin Raičević zvani Meda (57) inače rođeni brat Vojislava Raičevića poznatog kao Voja Amerikanac koji je ranije ubijen.

Jakšiću je ovom odlukom suda ranija kazna od 20 godina zatvora povećana za pet godina na zahtev tužioca za organizovani kriminal Artura Moskueira Kornehoa.

Prema saopštenju peruanskog tužilaštva, Jaksić je nabavljao velike količine kokain hidrohlorida i bio je glavni finansijer međunarodne mreze posvećene ilegalnoj trgovini drogom pod nazivom "Golondrinas" (Gutači).

On je uhapšen u julu 2016. godine tokom operacije specijalne jedinice peruanske policije DIRANDRO.

PROČITAJTE JOŠ - Pančevo: Priveden diler droge

Osim Jakšića zbog trgovine narkoticima i pripadnistva organizaciji krijumčara droge, pod tajnim imenom "Lastavice", osuđeni su Horhe Medina na 35 godina zatvora Horhe Medina Gaviljan Jota na 20 godina zatvora, prenose mediji.

Braća Mauro Algumer Vilka Anhel i Valter Algumer Vilka Soni dobila su po 25 godina zatvora kao ljudi u vrhu ove organizacije, a ista kazna izrečena je Hektoru Sotu Kordovi.

Na po 15 godina zatvora osuđeni su i članovi grupe Hesenia Mozo Kvijano, Fredi Emerson Tipe Meza i Migel Anhel Viljanueva Flores.

Mediji prenose da se Jota smatrao vođom ilegalne trgovine drogom na međunarodnom nivou, budući da je njegova organizacija isporučivala velike količine kokaina transnacionalnim organizacijama.

U Beogradu su nedavno uhapšeni, pored Raičevića i I. A.(60), A. S. (41) i makedonski državljanin A.J. (52). Prilikom hapšenja ove grupe zaplenjeno je dva kilograma heroina.

Put droge praćen je od ulaska u Srbiju iz Bugarske do Beograda. Grupa "Amerika" navodno postoji već nekoliko decenija, a svrha joj je krijumčarenje narkotika.
.