Osam godina nakon što je na dečjem odeljenju vranjske bolnice usled gušenja preminula Dijana Marinković (5), sudski proces protiv dvojice lekara, anesteziologa Slaviše Kanačkog i otorinolaringologa Darka Civkarovskog, još uvek traje. Za roditelje, svako novo ročište je nova trauma. Iako su lekari 2. novembra 2016. godine prvostepenom odlukom osuđeni na po tri godine zatvora i pet godina zabrane bavljenja lekarskim pozivom, ponovljeni postupak se, prema mišljenju roditelja, sporo odvija.

- Čini se da agoniji nema kraja. Svako novo ročište za mene je ponovno preživljavanje smrti deteta. Bila bih zadovoljna kada bi bila potvrđena prvobitna kazna. Ništa mi dete ne može vratiti, ali bar da bude jasno da se propust desio - kaže Dijanina majka Ivana Mitić.

PROČITAJTE I: Porodica male Dijane Marinković ogorčena: Spremni smo na sve, idemo do Strazbura


Njen otac, a Dijanin deda Slavoljub Mihajlović, sumnja da razlog odugovlačenja leži u korupciji ili u nekim poznanstvima.

Advokat porodice Jovan Aleksić kaže da pravda kasni zbog veštaka iz Niša, jer se već četiri meseca čeka na njihove nalaze, što nam je potvrdila i sudija Aleksandra Tošić Arsić koja vodi ovaj postupak.

SAGLASNOST Sudskomedicinski odbori iz Niša i Beograda su u prvobitnim izveštajima bili saglasni u smislu propusta lekara, ali u Nišu su smatrali da je bilo i propusta rukovodstva Zdravstvenog centra jer nije bilo aparata za traheotomiju.

- Izveštaj sudskomedicinskog odbora iz Beograda je dostavljen, dok se onaj iz Niša još uvek čeka. Ne razumem koliko im je vremena potrebno da samo razmotre svoju prethodnu odluku i eventualno je dopune - kaže advokat Jovan Aleksić, i dodaje da nemaju nikakvih primedaba na vođenje postupka u Vranju.

Podsećamo, mala Dijana Marinković, iz sela Ćukovac kod Vranja, preminula je na dečjem odeljenju vranjske bolnice 8. januara 2011. Roditelji su od samog početka izrazili sumnju u propust lekara.

NOVI ŽIVOT, RADOST I TUGA

Ivana je u međuvremenu dobila sina, a u maju bi na svet trebalo da donese devojčicu. Kroz suze priča kako je činjenica da će na svet doneti devojčicu čini istovremeno i srećnom i tužnom.