SUĐENjE za razbojništvo iz 1997. godine kada je Novak Stevanić (20) otet u centru grada, a potom mučen dok nije otkrio gde je sef sa dragocenostima u stanu njegovih roditelja - počelo je pred Višim sudom u Beogradu. Na optuženičkoj klupi su inspektor u penziji Milan Radukić, pripadnik Žandarmerije Saša Đajić i Goran Ristić koji su negirali delo, kao i Nikola Bajić, "zemunac" koji je rekao da je kriv i da je on čuvao te noći Novaka u garaži.

Ovaj slučaj u javnosti je poznat kao "prva zemunska otmica". Zamenik tužioca Miroslav Simić naveo je u četvrtak da je optužnica podignuta nakon što je utvrđeno da postoje osnovi sumnje da su optuženi 22. avgusta 1997. oko 22.30, u grupi, umišljajno, zajedno sa Milanom Lukovićem, Dušanom Spasojevićem, Zoranom Vukojevićem i još nekoliko nepoznatih osoba počinili ovo delo.

- Radukić, Đajić i Vukojević, zaposleni u PS Zemun, na uglu Nemanjine i Sarajevske su, kako se sumnja, presreli "audi" Novaka Stevanića, legitimisali ga, vezali mu ruke lisicima i ugurali ga u "golf 2" - rekao je Simić.

PROČITAJTE JOŠ - SLUČAJ "PRVA ZEMUNSKA OTMICA" PRED SUDOM - Otac se bori za istinu o smrti sina: Želim da saznam ko je skrivao dokaze


Prema optužnici, Spasojević je potom došao, nasrćući na Novaka sve dok mu nije otkrio da je sef ispod parketa u stanu. Potom, javlja Lukoviću koji je sa još nekoliko NN lica vršio premetačinu. Brusilicom je isečen sef i odneto je, prema optužnici, oko 50.000 maraka, 20.000 dinara i oko četiri i po kilograma zlata i nakita.

Nikola Bajić, drugooptuženi, tereti se da je sa Ristićem čuvao Stevanića. On se, inače, nalazi na višedecenijskoj robiji, a u četvrtak je detaljno izneo odbranu, govoreći i o odnosu Spasojevića, poznatog kao Duća i Šiptar, i Milana Radukića.

- Spasojević je za njega rekao "Moj je 100 posto". Dušan kad ga pozove, išao je svuda. Zvao ga je "bata Raduka" - ispričao je Bajić.

Prema njegovim rečima, Spasojević i on su bili dobri drugovi.

- Ja sam upao u to vreme u problem s jednim kriminalcem iz Zemuna, pa sam se sklonio u stan u Bloku 63. To nam je bila sigurna kuća. Dovodili su tu dilere koji im duguju novac, dolazili su Šijanov kum Saša Džukac, Novak Buha... Tog perioda se dobro sećam, tada je poginula princeza Dajana - nastavio je drugooptuženi.

IMA NEŠTO DOBRO KOD ČUMETA ČUME i Bagzi znaju sigurno sve o ovome - kazao je Nikola Bajić. - Dušan Spasojević, Mile Luković i Nikola Ristić su bili jedno. Čume je izbegavao ovakve stvari. Ima nešto dobro kod njega.

Sporne večeri, Spasojević ga je u jednom trenutku pozvao da siđe u garažu.

- Pozadi u "golfu" video sam krupnog čoveka. Mislio sam da je neka faca od 30, 40 godina. Seo sam pored momka. Dušan ga je hvatao za vrat, počeo da ga trese i gura. Udario ga je u glavu nekoliko puta. To je bio Novak koji je posle svega toga rekao "stanite, polako, reći ću vam sve" - otkrio je Bajić, objašnjavajući da je mladiću bila oblepljena cela glava.

Njemu je posle svega Spasojević navodno ispričao da su imali dojavu da je u stanu možda i do milion maraka.

PROČITAJTE JOŠ - Sud odbio pritvor za policajce zbog pljačke 1997. godine


- Rekao mi je "Nismo ništa uzeli. Sve sam dao onim džukcima Raduki i Vuku. Nisam ih prepoznao. Bili su zalizani i imali su nacrtan mladež. Bio je i njihov "indijanac" Đaja" - kazao je Nikola Bajić šta mu je navodno rekao Spasojević.

Dušan Spasojević

Nekoliko meseci kasnije, nakon što je izašao iz pritvora zbog drugog dela, opet su pričali o ovom događaju.

- Spasojević me je pitao da li se sećam onog momka. Rekao mi je "Taj se ubio. Upalio sam mu sveću. Preterali smo...". Objasnio mi je da Novaku niko nije verovao šta se dogodilo, da su ga zvali, tražili još para - ispričao je Bajić, dodajući da je sve to mnogo grizlo Spasojevića, jer je "tada još bio normalan".


RADUKIĆ: VEĆ SAM OSUĐEN U JAVNOSTI

PRVOOPTUŽENI Radukić je pred sudskim većem, kojim predsedava Vesna Božović Milošević, rekao da mu se u medijima krši pretpostavka nevinosti. On se zapitao da li je delo uopšte izvršeno, a dodao je da je u Šilerovu odlazio samo službeno:

- Mi okrivljeni ispadamo kao služba za dostavu. Predmet u kome se spominje Državna bezbednost, spao je na jednog inspektora i dvojicu policajaca. Šta ja da se branim, kada nisam imao bilo kakvo saznanje o tom delu. Dušan Spasojević jeste bio moj saradnik, sve do smrti. Davao je informacije, ali to se promenilo 2000. kada je na krilima nove vlasti, postao deo njenog vrha.