OSUĐENIK Kazneno - popravnog zavoda u Nišu Davor Nedeljković (42) tužio je Upravu zatvora navodeći da je diskriminisan i da zbog tužbe trpi svojevrstan pritisak tokom izdržavanja kazne. On je KPZ tužio zbog toga što smatra da se osuđenici nalaze u robovlasničkom položaju i da se koriste kao jeftina radna snaga.

PROČITAJTE JOŠ - Osijek: Zatvorenici tužili zatvor

Njegov advokat Zoran Stambolić pojašnjava da je osnov tužbe diskriminatorsko ponašanje organa i nadležnih u KPZ Niš u odnosu na Nedeljkovića.

- Ono u čemu se sastoji diskriminacija je da li se radi o dobrovoljnom ili prinudnom radu u KPZ u Nišu. Ako se radi o dobrovoljnom radu moj pristanak da radim ili ne - ne može biti od uticaja na moje ponašanje i na ocenu koju će posle Uprava dati vezano za uslovni otpust - rekao je zastupnik Nedeljkovića advokat Zoran Stambolić posle pripremnog ročišta u niškom sudu.

U KPZ Niš nisu želeli da komentarišu slučaj osuđenika Nedeljkovića pre odluke suda, ali navode da nema nikakve diskriminacije i da svaki zatvorenik može, ali ne mora da bude radno angažovan, kao i da je i Nedeljković radio na više mesta javljajući se po konkursu koji je za to raspisan. Kako nezvanično saznajemo, navodno Nedeljković želi status slobodnjaka koji rade izvan zatvorenog zatvorskog kruga.

Inače, on je uhapšen zbog droge, ali osuđen je na četiri godine zatvora i zbog izvršenja krivičnog dela ugrožavanja opšte sigurnosti. On je 2011. u Nišu telefonom pozvao svoje dvoje poznanika da izađu ispred kuće, a potom je došao kolima i iz automobila ispalio nekoliko hitaca na njih. Posle tog događaja pobegao je u Albaniju odakle je izvršena ekstradicija spskim vlastima.