NIKOGA nisam hteo da povredim, a kamoli ubijem! Strašno je to što se dogodilo, žao mi je i veoma se kajem. Učinio sam sve da pomognem, ali sudbina je valjda htela da se tako mlad čovek, moj vršnjak, ne izbori i umre.

Ovo je u utorak, na saslušanju u Trećem osnovnom tužilaštvu u Beogradu, u svojoj odbrani, rekao Ivan M. (19), koji se tereti da je 4. marta u Zemunu, na pešačkom prelazu, automobilom udario Ernada B. (19), studenta iz Novog Pazara. On je dva dana kasnije preminuo u bolnici od zadobijenih povreda.

Ivan M. je, tokom skoro tročasovnog saslušanja, vidno potresen i sa suzama u očima, do detalja objasnio kako je došlo do nesreće i šta se potom dešavalo:

- Nisam bio pijan, a nisam ni prebrzo vozio - tvrdi osumnjičeni. - Pešaka nisam uopšte video, jer se ispred nas, isprečio džip. Ipak, kad se nesreća dogodila, nisam pobegao sa mesta nesreće. Istrčao sam iz vozila, zatim pokušao da pomognem i ćebetom pokrio povređenog momka. Onda sam pozvao Hitnu pomoć, koja je ubrzo došla, kao i policija.

PROČITAJTE JOŠ - SAOBRAĆAJNA NESREĆA U ZEMUNU: Na pešačkom prelazu automobil naleteo na dvoje dece

Osumnjičeni mladić kaže da se nije bunio da mu policija, na licu mesta, uradi alko-test.

- Pokazalo se da nisam vozio u alkoholisanom stanju, a to je potvrdio i nalaz, jer sam dao i krv na analizu - objasnio je Ivan M. - Sa majkom sam otišao u bolnicu i raspitivao se za stanje povređenog mladića. Ponudio sam svu pomoć. Ostavio sam iste večeri na šalteru svoj broj telefona da iz bolnice mogu da me kontaktiraju. Dolazio sam i sutradan da ga obiđem. Takođe, rekao sam da ako neko od porodice mladića želi da mi se javi, da slobodno i u svako doba, može da pozove. Međutim, niko me do dana današnjeg nije kontaktirao.

O tome da je pešak kojeg je udario na prelazu preminuo, Ivan M. čuo je iz medija. Kako tvrdi, to ga je duboko potreslo, a još više osuda porodice Ernada B., koji kažu da je ubio svog vršnjaka:

- Znam da je Ernadovoj porodici veoma teško i da ga ništa neće vratiti. Žao mi je zbog svega što se desilo, ali hoću da znaju da mi je dovoljno to što ne mogu da zaboravim šta se dogodilo i što je, bez obzira na to što nisam kriv za nesreću, izgubljen jedan mladi život.


PROPISANO DO OSAM GODINA ZATVORA

ISTRAGA se nastavlja saslušanjem svedoka, a naloženo je i saobraćajno-tehničko veštačenje nesreće kako bi se videlo šta je, u stvari, pravi razlog zbog kojeg se ona dogodila - loše stanje kolovoza, smanjena vidljivost, loša signalizacija, prevelika brzina, neiskustvo vozača ili nešto drugo.

Ivanu M. na teret se stavlja teško delo protiv bezbednosti saobraćaja sa smrtnom posledicom za koje, ukoliko se utvrdi da je kriv, zakon propisuje kaznu do osam godina zatvora.