VIŠEM javnom tužilaštvu u Beogradu u ponedeljak će biti privedeni članovi grupe "Amerika", predvođeni navodnim vođom Veselinom Raičevićem, zvanim Meda (57). Pre dva dana, pored njega, policija je uhapsila i Imrli Alilija, zvanog Merlin, Aleksandra Stevića i Ashima Jusufija. Oni se sumnjiče za nedozvoljenu trgovinu narkoticima.

Na presecanju velikog krijumčarskog lanca heroinom radili su pripadnici Bezbednosno-informativne agencije (BIA), beogradske policije, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK UKP MUP Srbije) u koordinaciji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal. Prema nezvaničnim saznanjima, u Bugarskoj je privedena i peta osoba - Marija Dimitrova Peltekova.

Članovi ove grupe praćeni su nekoliko dana, a akcija je započela u subotu ujutru kada je na Graničnom prelazu Preševo iz Makedonije u Srbiju ušao Jusufi.

- On je bio u autobusu, koji je saobraćao na relaciji od Skoplja do Niša - navodi izvor "Novosti". - Kod sebe je imao kofer. Kada je izašao na autobuskoj stanici u gradu na Nišavi uzeo je taksi. Uputio se ka bugarskoj granici.

PROČITAJTE JOŠ - VELIKA AKCIJA POLICIJE U BEOGRADU: Uhapšen i vođa klana "Amerika"

Iz Bugarske u Srbiju je, u međuvremenu, ušla Marija Dimitrova Peltekova. Ona je čekala da dođe Jusufi nedaleko od granice. Kako se pretpostavlja, ona mu je predala panel ukrasnu ploču, uvijenu u celofan, u kojoj je bilo sakriveno dva kilograma heroina. Jusufi, koji je inače, makedonski državljanin, uputio se taksijem nazad za Niš. Tamo je ušao u autobus za Beograd, a Bugarka se odmah vratila u svoju zemlju.

Otkriveno dva kilograma droge / Foto MUP


Jusufi je stigao u Beograd gde ga je, kako se sumnja, sačekao jedan od članova grupe. Uputili su se u poznati beogradski restoran, gde ih je čekao kupac. Tokom primopredaje u lokal je upala policija i pohapsila ih. Interesantno je, međutim, da je Raičević nekoliko trenutaka ranije izašao iz te kafane. Uhapšen je u automobilu u neposrednoj blizini.

Bezbednosne službe naše zemlje, ali i regiona, imaju podatke da pripadnici nekadašnje grupe "Amerika" već izvesno vreme sarađuju sa Albancima u poslovima sa trgovinom narkotika. Drogom, osim crnog tržišta u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Crnoj Gori, snabdevaju i pojedine zemlje EU, poput Austrije.

Interesantno je da zloglasna kriminalna grupa "Amerika", prema obaveštajnim podacima naših bezbednosnih službi, koja je harala devedesetih godina prošlog veka, više ne postoji u obliku u kakvom je bila do pre petnaestak godina. Pojedini njeni istaknuti članovi, međutim, formirali su sopstvene "ekipe" sa kojima su nastavili kriminalne poslove.

PROČITAJTE JOŠ - “NOVOSTI” SAZNAJU: Uhapšeni osumnjičeni za falsifikovanje novčanica

UBISTVA VOJE AMERIKANCA

KLANU "Amerika" pripisano je više od 20 ubistava počinjenih u Nemačkoj, Švedskoj, Sloveniji, Holandiji, Italiji, Mađarskoj i zemljama bivše SFRJ. Smatra se da su je formirali Vojislav Raičević, zvani Voja Amerikanac, njegov brat Veselin i Mileta Majkić. Samo za ime Voje Amerikanca vezano je desetak likvidacija po Beogradu.

Interesantno je da je Voja Amerikanac nestao pod sumnjivim okolnostima i da njegovo telo nikada nije pronađeno.