SVETSKA zdravstvena organizacija proglasila je bicikliste ranjivom kategorijom u saobraćaju, s obzirom na povećanu verovatnoću da budu ozbiljno povređeni ukoliko dođe do saobraćajne nezgode.

Statistika koju precizno vodi Agencija za bezbednost saobraćaja Srbije, nažalost, potvrđuje ovu konstataciju SZO - u periodu od 2013. do 2017. godine poginula je 2.971 osoba u saobraćajnim udesima, od toga čak 281 biciklista! Samo u 2017. u 570 nastradalih u saobraćaju, bilo je čak 48 biciklista.

Ovaj uznemiravajući podatak dobija na težini kada se zna da su biciklisti procentualno najmanje zastupljeni u saobraćaju. Najrizičniji su vozači bicikla stariji od 65 godina, ali i deca...

IAKO većina biciklista strada tuđom krivicom, i oni sami često - ne poštujući saobraćajne propise, vožnjom bez svetala, prolaskom na crveno - doprinose crnoj statistici.

- Nažalost, kod nas ne postoji obavezno obrazovanje biciklista - upozorava dr Milan Vujanić, profesor Saobraćajnog fakulteta. - Ovde roditelj kupi bicikl detetu, on sedne na drugi i zajedno voze. Slovenci, na primer, usmeravaju ljude na ovaj vid prevoza, ali i mnogo rade na njihovom obrazovanju.

Profesor Vujanić kaže da bi trebalo od osnovne škole učiti decu o bezbednom ponašanju u saobraćaju.

PROČITAJTE JOŠ - SMRT NA LUČIČKOM PUTU: Nađeno beživotno telo bicikliste

- Starije ne možete da vratite u klupe. Na njih treba uticati preko medija, tv spotovima, i to konstatno, pa da očekujete neke rezultate - kaže dr Vujanić.

Problem je, evidentno, ne samo u nedostatku obrazovanja već i u takozvanoj u vozačkoj kulturi, toleranciji, koja baš i nije odlika prosečnog srpskog vozača.ZAKONODAVAC je dosta pažnje posvetio biciklistima kao učesnicima u saobraćaju. Precizno je nabrojano gde bicikl može i na koji način da se vozi. Propisano je i da dete mlađe od 12 godina ne sme da upravlja biciklom na javnim putevima. Izuzetno u pešačkoj zoni, zoni usporenog saobraćaja, zoni škole i nekategorisanom putu, biciklom može da vozi dete sa navršenih devet godina, pa čak i mlađe ako je pod nadzorom lica starijeg od 16 godina.

Vozač bicikla stariji od 18 godina može na biciklu prevoziti dete do osam godina starosti, ako je na biciklu ugrađeno posebno sedište.

Zakon o bezbednosti saobraćaja kaže da se na javnom putu i vozač bicikla mora pridržavati svih propisa, pa i maksimalne brzine. Pri tome, vozač bicikla ne sme da se kreće biciklističkom stazom brzinom većom od 35 kilometara na čas.

PROČITAJTE JOŠ - Poginuo biciklista

VOZAČ bicikla ne sme da ispušta upravljač iz ruku, sklanja noge sa pedala, da se pridržava za drugo vozilo, vodi, vuče ili potiskuje druga vozila, odnosno životinje, osim da vuče priključno vozilo koje je proizvedeno kao priključno vozilo namenjeno za vuču od strane vrste vozila koja isto vuče, dopusti da vozilo kojim upravlja bude vučeno ili potiskivano, prevozi predmete koji mogu da ga ometaju tokom upravljanja, upotrebljava na oba uva slušalice za audio-uređaje.

Vozač bicikla, naravno, mora da poštuje i ograničenja u konzumaciji alkohola, ali ne sme ni da prevozi lice koje je pod uticajem alkohola, odnosno psihoaktivnih supstanci.

Ako dete ili lice starije od 14 a mlađe od 18 godina učini prekršaj, novčanom kaznom propisanom za učinjeni prekršaj kazniće se roditelj, usvojilac, odnosno staralac deteta, kao da je sam učinio prekršaj.


OBUKA OD PRVOG RAZREDA

Saša Gajičić

BICIKLISTIČKI savez Srbije, zajedno sa Agencijom za bezbednost saobraćaja, proteklih godina je organizovao više obrazovnih akcija u osnovnim školama posvećenih bezbednosti u saobraćaju. Mnogo je učinio i AMSS svojom tradicionalnom akcijom "Šta znaš o saobraćaju".

- Kroz akcije "Šta znaš o saobraćaju" i "Bezbedno na biciklu", u kojima su učestvovali i naši biciklistički klubovi, obuhvatili smo petnaestak osnovnih škola - kaže Saša Gajičić, jedan od najboljih srpskih biciklista svih vremena, sada prvi operativac Biciklističkog saveza Srbije. - Ipak, to je sve nedovoljno.Trebalo bi od prvog razreda osnovne škole uvesti predmet u kome bi đaci sticali neophodna znanja o saobraćaju.