PRESUDOM Višeg suda u Kraljevu svih šesnaest osoba optuženih da su tokom sanacije posledica zemljotresa 2010. zloupotrebile položaj i oštetile budžet za više od 100 miliona dinara - oslobođeno je optužbi! Na optuženičkoj klupi među osumnjičenima za malverzacije bio je i Ljubiša Simović, bivši gradonačelnik Kraljeva i komandant Gradskog štaba za vanredne situacije u vreme ove elementarne nepogode.

Ovim je takozvana afera "Zemljotres" dobila epilog - posle višegodišnje istrage, veštačenja, zamene sudskih veštaka, raznih dopuna, žalbi odbrane, pravno-političkih nedoumica i brojnih čaršijskih spekulacija. Minulih šest godina grad na Ibru čekao je ishod.

Naime, nakon hapšenja 2013, osim bivšeg gradonačelnika Simovića u ovom slučaju optuženi su bili i Milan Mirković, osnivač i vlasnik preduzeća "JU Keops" koje je predvodilo konzorcijum firmi izvođača i podizvođača radova angažovanih na izgradnji 465 montažnih kuća tokom sanacije posledica zemljotresa. Zatim, Branko Đoković, nadzorni organ radova izvedenih tokom izgradnje montažnih kuća, Vesna Blagojević, direktor preduzeća "JU Keops", kao i odgovorna lica i vlasnici građevinskih firmi ili zanatskih radnji koje su izvodile radove.


Pročitajte još - Brnabić u Kraljevu: Novi krov za 366 porodica (FOTO)

- Nisam imao nijedan razlog da se pribojavam presude, verovao sam da ima pravde u pravosuđu - rekao je Ljubiša Simović, bivši gradonačelnik Kraljeva, nakon oslobađajuće presude. - Radili smo u vanrednoj situaciji u kojoj važe zakoni predviđeni za takve situacije. Ponosan sam na sve izvođače jer smo uspeli da za manje od godinu dana oko 2.000 ljudi vratimo u svoje kuće. To je retko ko uspeo.

Razorne posledice zemljotresa


Na ovu prvostepenu presudu može se uložiti žalba Apelacionom sudu, a prema istoj odluci Višeg suda grad je u obavezi da izvođačima ukupno plati između 18 i 19 miliona dinara jer je tokom suđenja konstatovano da je za toliko više izvedeno, a nije naplaćeno, građevinskih radova, što se potvrdilo i nalazima veštaka.

Ljubiša Simović / Foto: G. Šljivić


SAGRAĐENO 465 NOVIH KUĆA

TOKOM sanacije posledica zemotresa, uz pomoć donatora i države, umesto potpuno porušenih, sagrađeno je 465 novih, uglavnom montažnih kuća, dok je popravljeno 13.000 porodičnih. Sanirane su 32 stambene zgrade i novčano je potpomognuta popravka oko 8.500 oštećenih stanova. Pomoć od oko tri milijarde dinara za izgradnju novih domova i sanaciju oštećenih kuća, u različitim iznosima i na osnovu procene štete stručnih komisija - dobilo je oko 80.000 Kraljevčana.