CRNA Gora je sada jedina država koja traži izručenje četrdesettrogodišnjeg Pljevljaka Jovice Zindovića, bivšeg zeta i saradnika braće Darka i Duška Šarića. Nakon više od 15 godina, Slovenija je obustavila postupak koji je protiv njega bio pokrenut zbog sumnje da je 2003. godine u elitnom ljubljanskom hotelu "Lev" ubio Nikšićanina Miša Vujačića (38).

To piše u dopisu koji je ministarstvo pravde Slovenije dostavilo Srbiji, gde je Zindović u pritvoru, zbog čega su oni ocenili da je dalje postupanje u ovom predmetu bespotrebno. Osim Slovenije, Zindovića je zbog falisfikovanja isprava tražila i Hrvatska. I ta je poternica pala u vodu, jer je Srbija donela odluku da, zbog zastare, Zindovića ne izručuje Hrvatima.

PROČITAJTE JOŠ - Šarićev zet pao tokom "rutinske" kontrole


A do zastare u Hrvatskoj došlo je jer je Zindović navodno tamo boravio sa falsifikovanim pasošem tokom 2007. i 2008. godine, a prema Krivičnom zakoniku Republike Srbije apsolutna zastara nastupa deset godina nakon počinjenog dela.

Zindoviću se trenutno sudi u Beogradu za dela koja je tamo počinio. Ako bude i osuđen, nakon izdržane kazne, Srbija mora Zindovića da izruči Crnoj Gori, gde je osuđen na 15 godina zatvora zbog ubistva Luke Popovića u žabljačkom hotelu "Enigma" u januaru 2013. Zindović je uspeo da zatvorskim čuvarima pobegne iz porodične kuće u Mojkovcu početkom oktobra 2015. godine, a uhapšen je u julu naredne godine u Beogradu, kada je policija kod njega pronašla oružje, drogu i više od 80.000 evra.


AKCIJA "PANDORA"

ZINDOVIĆ je u Beogradu "pao" na prilazu Brankovom mostu u smeru ka Novom Beogradu. On se uputio ka jednom splavu. Bio je u vozilu s prijateljem kada su zaustavljeni u, činilo se, rutinskoj kontroli. Na zahtev policije, pokazao je dokumenta na kojima je bilo lažno ime. Međutim, operativcima beogradske policije bilo je jasno o kome je reč, jer su celu akciju pod nazivom "Pandora" koordinisali s crnogorskim kolegama.