BEOGRADSKI apelacioni sud ukinuo je prvostepenu presudu Višeg suda kojom je Mirjana Mira Marković, bivša predsednica JUL, prošle godine u odsustvu osuđena na godinu dana zatvora, zbog navodnih mahinacija. Ona se teretila da je Živku Knežević, nekadašnjeg sekretara u Vladi Srbije, podstrekavala da Iloni Pešić, dadilji njenog unuka, dodeli stan iz Fonda Vlade tokom 2000. godine. Odlukom Apelacionog suda predmet je vraćen na novo suđenje.

Istom, ukinutom presudom, Živka Knežević bila je osuđena na godinu i po dana zatvora, dok je Milošu Lončaru, bivšem direktoru "Diposa", bila izrečena kazna od godinu dana. Sud je tada istakao da je Mirjani Marković ostao na snazi pritvor koji joj je određen nakon što je 2005. godine napustila Srbiju. Ona u Ruskoj Federaciji uživa status političke izbeglice, zbog čega ne može da bude izručena Srbiji.


PROČITAJTE JOŠ: MIRA MARKOVIĆ ZA "NOVOSTI": Neokolonijalni arbitri su ukinuli Jugoslaviju

Prema prvostepenoj odluci, tokom postupka koji je trajao skoro 16 godina, utvrđeno je da je Ilona Pešić, po odobrenju Živke Knežević, dobila stan od skoro 50 kvadrata, kao i novac za njegovu adaptaciju, a kasnije ga je i otkupila. Sud, inače, nije prihvatio njenu odbranu da je mislila da je Pešićeva radnik rezidencije "čim je čuvala unuka Mire Marković". U to vreme ona je radila kao medicinska sestra u Zdravstvenom centru u Požarevcu.

Stav Apelacionog suda je da je presuda doneta "uz bitne povrede odredaba krivičnog postupka, budući da je njena izreka nerazumljiva i protivrečna datim razlozima".

- Osnovani su žalbeni navodi branioca Mirjane Marković, koji je ukazao da je nejasno zašto prvostepeni sud za radnje koje su joj optužnicom stavljene na teret nije primenio institut zastarelosti krivičnog gonjenja. Tužilaštvo je za navedene radnje prekvalifikovalo optužnicu nakon isteka roka od 10 godina, dakle nakon nastupanja zastarelosti za radnje izvršene u tom periodu - navodi se između ostalog u odluci Apelacionog suda.

Pored toga, navedeno je i da je prvostepeni sud pogrešno zaključio da je u konkretnom slučaju zakon koji je važio u vreme izvršenja dela najblaži za učinioce, pa je primenio zakon koji se ne može primeniti. Takođe, Apelacioni sud ukazuje da je ostalo nejasno da li je Markovićeva postupala sa direktnim umišljajem i na koji način, za šta, kako se navodi, nisu dati razlozi u obrazloženju.


PROČITAJTE JOŠ: Za Miru Marković godinu dana robije

SPORNA JOŠ DVA STANA

ŽIVKA Knežević bila je oglašena krivom za dodelu još dva stana - Ljiljani Ilić, nekadašnjoj direktorki Doma zdravlja u Žagubici, i Kohanu Morini, sinu Bratislave Bube Morine, nekadašnje ministarke za izbeglice, raseljena lica i humanitarnu pomoć. Oni takođe nisu bili zaposleni u Vladi. Za nezakonitu dodelu stana Kohanu Morini, koji je on kasnije otkupio, ali mu je oduzet odlukom Vlade, odgovarao je i Miloš Lončar.


PROČITAJTE JOŠ: MIRA MARKOVIĆ ZA "NOVOSTI": Neokolonijalni arbitri su ukinuli Jugoslaviju