NIJE da nismo hteli da je primimo. Maja se vraćala u našu kuću, i bila kod nas nekoliko puta. Ali njen muž bi uvek dolazio po nju i ona bi se zbog ćerke vraćala životu sa njim. Govorili smo joj da ostane, da ne ide, ali ona bi odgovarala da ne može bez deteta.

Ovako Miroslav i Mirjana Luković iz ivanjičkog naselja Crnjevo govore, za "Novosti", desetak dana posle samoubistva njihove ćerke Maje Jovanović (30). Ona je stavila sebi omču oko vrata pošto više nije mogla da trpi nasilje od strane supruga. Majka Mirjana seća se da su se njih dve telefonom čule dan uoči tragedije.

- Rekla je da sutra dolazi u Ivanjicu i da će doći da nas obiđe. Ali, u toku razgovora sam čula da su se Maja i Veroljub žestoko posvađali. Sutradan nas je dočekala ta strašna vest. Ona više nije mogla da izdrži, trpela je da se ne bi rastala od deteta, a evo na ovaj način se sa njom rastala zauvek.

PROČITAJTE JOŠ - SUDBINA ŽENE KOJA SE UBILA ZBOG SUPRUGA: Lekari prijavili muža, iz straha cepala tužbe

Maja je, kako saznajemo, rešila toga dana da okonča dugogodišnje muke koje je trpela. Sačekala je da prošlog utorka njen suprug V. J. odvede šestogodišnju ćerku A. J. kod logopeda u ivanjički Dom zdravlja. Potom je spremila odelo za sahranu, sastavila oproštajno pismo, i sve to ostavila u spavaćoj sobi. Navodno je napisala da više ne može da trpi udarce, niti bedan život koji je provodila kraj svog 20 godina starijeg muža u ivanjičkoj zabiti, u selu Čečina. Obesila se u štali, u svom domaćinstvu. Njena poslednja želja bila je da je sahrane u Crnjevu kod roditelja, a da na njenom ispraćaju ne bude suprug, što on nije ispoštovao!

Otac Miroslav skrhan bolom ne želi još da komentariše da li su institucije napravile propust i da li bi Maja danas bila živa da su zaposleni u Centru za socijalni rad pravilno radili svoj posao.

- Mog deteta više nema, tuga je ogromna. Mi smo se trudili da joj pomognemo koliko možemo, ali bili smo nemoćni. Ako ima pravde u ovoj zemlji nadam se da će se pronaći odgovorni i oni koji su pogrešili u celom postupku - kazao je Miroslav.

Maja Jovanović Foto Privatna arhiva

Da li je bilo propusta ili ne, to će utvrditi nadležni u Ministarstvu za socijalni rad kome je prosleđen ovaj slučaj. Prema našim saznanjima, ivanjičkoj policiji dva puta je prijavljivano nasilje u porodici Jovanović. Jednom je to učinio Majin otac, a drugi put su to uradili lekari Doma zdravlja, kojima je ona priznala da su povrede nastale od premlaćivanja od strane supruga. Tada je policija donela hitne mere zabrane prilaska žrtvi, a slučaj prosledila nadležnom tužilaštvu i Centru za socijalni rad u Ivanjici. Oba puta tužilaštvo je, međutim, zaključilo da nema elemenata krivičnog dela nasilja u porodici, verovatno zbog toga što je pred tužiocem nesrećna žena u strahu za svoj život, povukla prvobitnu izjavu da je trpela nasilje.


PROČITAJTE JOŠ - Nadležni reagovali po prijavama, dete ostalo kod oca nasilnika zbog koga se ubila majka

Činjenicu da je dva puta policiji prijavljeno nasilje u porodici Jovanović i da je slučaj prosleđen Centru za socijalni rad, u izjavi za "Novosti" porekao je direktor ove ustanove Darko Novaković. On nam je rekao da mu nije poznato da se u ovom slučaju radilo o krivičnom delu, već da su im prijavljene "manje nesuglasice, razmirice i neslaganja među bračnim partnerima".

- Maji je nuđen svaki vid socijalne zaštite, u vidu prihvatne stanice ili sigurne kuće, što je ona odbila - rekao je Novaković.


SVEKRVA SEBI ODUZELA ŽIVOT

NEZVANIČNO saznajemo da ovo nije prva tragedija u porodici Jovanović. Navodno Majina svekrva, pre nekoliko godina, takođe se obesila u istoj štali.