SKORO pet godina posle saobraćajne nezgode koju je porodica Miletić preživela na putu za Beograd, kod Grocke, njihova bitka sa osiguravajućom kućom dobila je epilog. Treći osnovni sud, kako "Novosti" saznaju, doneo je ovog meseca presudu kojom se usvaja zahtev maloletne L. M., danas petogodišnjakinje, i njenih zastupnika, kojoj "Đenerali osiguranje" treba da isplati naknadu štete na ime pretrpljene fizičke boli, ali ipak, ne i - straha.

Kako su "Novosti" svojevremeno pisale, osiguravajuće društvo "Đenerali" nije htelo da isplati naknadu nematerijalne štete devojčici koja je tada bila beba uz obrazloženje da - beba od nekoliko meseci ne trpi bol, niti oseća strah. Sudska praksa išla je u prilog ovom obrazloženju, ali roditelji i zakonski zastupnici deteta kome je u udesu nagnječena glavica, presavili su tabak, angažovali advokata i tužili osiguravajuće društvo.

PROČITAJTE JOŠ - Nema odštete za bebu, jer ona ne oseća bol!?


Nakon višegodišnjeg postupka, prvostepeni sud doneo je odluku kojom usvaja tužbeni zahtev i nalaže da se na ime pretrpljenog fizičkog bola devojčici isplati nematerijalna šteta. Naravno, ni ovo nije konačno, jer tek predstoji drugostepeni postupak pred Višim sudom u Beogradu.

Roditelji maloletne L. M., Nemanja i Ivana Miletić u izjavi za "Novosti" kažu:

- Od početka smo verovali u sud. Verovali smo da su pravo i pravda na našoj strani. Nadamo se pozitivnom ishodu na samom kraju postupka.

Ivana Miletić sa ćerkom L. M.

Advokat porodice Miletić, Nebojša Perović, za "Novosti" je potvrdio da je sud usvojio tužbeni zahtev. Međutim, najavljuje žalbu na presudu. Kako kaže, i dalje ne prihvata da beba ne trpi strah, a ukazuje na to da je prvostepeni sud usvojio tužbeni zahtev samo u delu da je beba prtrpela fizički bol!

- Ni roditelji, a ni ja kao njihov advokat ne prihvatamo da živo ljudsko biće ne oseća strah, kada već imamo zaključke stručnjaka da beba čak i u majčinom stomaku, preko majke prima i oseća i radost i bol i tugu. Nadamo se da ćemo uspeti da to i dokažemo na sudu do okončanja postupka - kaže Perović, osvrćući se između ostalog i na prim. dr Dragomira Brankovića, koji u svojoj knjizi objašnjava da beba zasigurno trpi i bol i strah.

PROČITAJTE JOŠ - Odšteta samo za trezne

Podsetimo, kako su "Novosti" pisale u januaru 2017. godine, porodica Miletić putovala je ka Beogradu u junu 2014, kada se u Grockoj u njih zakucao automobil. Ivana Miletić teže je povređena, a Nemanja, koji je bio za volanom njihovog "fijata", prošao je sa lakšim povredama. Tromesečna devojčica je hitno prebačena u bolnicu i konstatovano joj je "nagnječenje poglavine". U toku procesa veštak je izneo mišljenje da dete u uzrastu od tri meseca nije moglo da doživi emociju straha, niti da trpi bolove.

Advokat Nebojša Perović,foto P.Mitić

"ĐENERALI": POSTUPILI PO SUDSKOJ PRAKSI

ZAKONSKA regulativa kao i uslovi osiguranja predviđaju da se nematerijalna šteta u vidu pretrpljenog straha i bola nadoknađuje svakom licu koje je takvu vrstu štete pretrpelo, a u visini koja se određuje s obzirom na dužinu trajanja i intenzitet pretrpljenog straha i bola - naveli su u odgovoru "Novostima", januara 2017, iz "Đenerali osiguranja". - Veštaci neuropsihijatrijske struke stoje na stanovištu da deca starosti do tri meseca nemaju razvijene receptore za bol i strah, te je na osnovu takvog vladajućeg stava, sudska praksa da im se ne priznaje pravo na naknadu nematerijalne štete zbog straha i bola.