U novopazarskom Višem tužilaštvu danas je saslušan Denis Čolaković (28), fudbalski trener, koji je pre dva dana uhapšen zbog sumnje da je, od leta prošle godine, u svom stanu silovao i seksualno iskorišćavao 15-godišnjeg dečaka, učenika osmog razreda jedne ovdašnje osnovne škole, kome je bio trener.

Tokom saslušanja, trener je u potpunosti priznao krivično delo i sa Višim tužilaštvom sklopio sporazum na osnovu kojeg će u zatvoru da provede sedam godina. Osuđen je i za nezakonito posedovanje vatrenog oružja, jer mu je u stanu pronađen i pištolj. Do upućivanja na izdržavanje zatvorske kazne ostaće u pritvoru.

Prema nezvaničnim informacijama do kojih su mediji došli proteklih dana, Denis Čolaković je trenirao dečaka, a u jednom trenutku mu je predložio da dođe kod njega u stan kako bi mu pokazao neke šeme iz fudbalske taktike. Govorio mu je da je veliki talenat, pred kojim je blistava karijera, a kada je mališana primorao na seksualni odnos, zapretio mu je da ne sme nikome ništa da priča. Dečak se povukao u sebe, i svi u školi i kući i okruženju primetili su da se sa njim nešto čudno dešava. Ipak, poverio se školskom pedagogu i psihologu i ispričao im šta mu se događa, pa je škola odmah o tome obavestila roditelje i policiju.

PROČITAJTE I:UŽAS U NOVOM PAZARU: Trener obljubio dečaka?

Sklapanjem sporazuma sa tužilaštvom, verovatno će ostati neispitano da li je trener silovao i seksualno iskorišćavao još neke dečake u Novom Pazaru i da li je u Austriji, gde je takođe radio kao trener, a bio je i hapšen, odgovarao zbog istog krivičnog dela. Prema nezvaničnim informacijama, u Austriji je bio osuđen na tri i po godine zatvora.

Silovanje dečaka samo je nastavak "crne serije" pedofilije u ovom kraju. Prošlog leta u selu Suvi Do na Pešteri uhapšen je nastavnik R. M. (60), koji je u zbornici ljubio i po intimnim delovima tela dodirivao 13-godišnju učenicu. Optužen je za nedozvoljene polne radnje, a suđenje je u toku.

DOGOVOR Tužilaštvo u Novom Pazaru


Pre mesec i po, u Tutinu je uhapšen nastavnik fizičkog O. A. (65), koga je 13-godišnja učenica prijavila da ju je silovao i da je dve godine sa njom imamo seksualne odnose u svlačionici fiskulturne sale. On je u pritvoru, gde čeka na suđenje.

U pritvoru je i poznati novopazarski pekar N. G. (50), koga je maloletni dečak prijavio za seksualno iskorišćavanje. Optužnica je već napisana i uskoro će početi suđenje.

U zatvoru je i Novopazarac E. D. (36), koji je pre mesec dana u ulazu zgrade "Bor" seksualno uznemiravao 12-godišnju devojčicu, kojoj je obećavao da će joj omogućiti da bude manekenka. Sumnja se da je E. D. istoga dana pokušao i da u ulazu Lučne zgrade seksualno iskoristi dvanaestogodišnju devojčicu, koja je uspela da pobegne.

Bilo i ranije?

Niko u Novom Pazaru ne može da objasni otkuda u ovom kraju toliko slučajeva pedofilije i nasrtaja starijih muškarca na maloletne dečake i devojčice, pogotovu vremešnih nastavnika na svoje učenice. Bolji poznavaoci prilika tvrde da je "bolesnika" i sličnih napada bilo i ranije (zabeležen je i slučaj da je otac silovao maloletnu ćerku), ali da se o tome ćutalo, jer su porodice strahovale da ne budu osramoćene, a ni policija ni pravosuđe nisu pokazivali želju da javnost sazna za takve situacije.


NOVO PREZIME

Osuđeni se sve donedavno prezivao Turković, ali je iz zasada nepoznatih razloga odlučio da promeni prezime u Čolaković. Verovatno je hteo da sakrije deo prošlosti, posebno boravak u Austriji.