NISAM kriv, i nisam počinio krivično delo koje mi se optužnim predlogom stavlja na teret. Od svega što se navodi, tačno je da sam sudio tu utakmicu. Svirao sam igranje rukom, jer sam to video iz ugla gde sam stajao. I da sada, ponovo vidim takvu situaciju, ja bih opet doneo takvu odluku. Postojali su svi elementi da dosudim penal.

Na početku suđenja u Višem sudu u Novom Sadu, u Posebnom odeljenju za borbu protiv korupcije, to je u petak sudiji Sanji Raković kategorički izjavio Srđan Obradović iznoseći odbranu. Ovaj fudbalski arbitar iz Jagodine optužen je da je 13. maja 2018. godine, u Subotici, na utakmici između domaćeg Spartaka i niškog Radničkog, iskorišćavanjem službenog položaja favorizovao domaći tim i tako ga stavio u povoljniji položaj u odnosu na protivnika.


PROČITAJTE JOŠ: SPORNI PENAL U SUDNICI: Podignut optužni predlog protiv fudbalskog sudije Srđana Obradovića

- Odbrambeni igrač Radničkog je startovao loptu, i po položaju njegovog tela sam video da ruka ide ka lopti, a zatim da je promenila pravac - objasnio je Obradović spornu situaciju, pritom pokretima svog tela prikazao "sliku" koju je video. - Nisam imao nikakvu vizuelnu prepreku, i odluku o kaznenom udarcu sam doneo po slobodnom sudijskom uverenju.

On je objasnio šta se dogodilo pre i tokom 77. minuta meča šestog kola plej-ofa kvalifikacija za ligu Evrope, kada je dosudio drugi penal za Spartak. Prema njegovim rečima, Milan Pavkov, tada igrač Radničkog na poziciji napadača, negodovao je na takvu odluku.

Milan Pavkov

- Kada sam dosudio kazneni udarac za domaćine, Pavkov je reagovao govoreći mi: "Šta to sviraš majmune jedan..." - izjavio je Obradović. - Dok sam u notes beležio podatak o žutom kartonu, on je i dalje verbalno negodovao, iako sam mu kazao da me pusti da radim svoj posao. Pavkov je, međutim, i dalje negodovao, a dok sam se udaljavao, kazao je: "Ti si stvarno majmunčina, šta to sudiš". Posle toga, drugi put u razmaku od 10 do 15 sekundi, pokazao sam mu ponovo žuti karton, a zatim i crveni.

Obradović je za sudiju ove utakmice delegiran tri dana ranije, i zamenio je Milorada Mažića, prvobitno određenog. O tome ga je, preko telefona, obavestio Milan Karadžić.

- Pre nego što sam delegiran za sudiju na ovoj utakmici, nisam ni sa kim razgovarao, niti sam se bilo šta sa bilo kim dogovarao u vezi sa mečom - bio je kategoričan Obradović. - Sedam godina sam sudio Superligu, i sve ih poznajem.

Suđenje se nastavlja u maju, kada će biti saslušani predloženi svedoci.

STATUS SUDIJA

OSPORAVAJUĆI ono što je navedeno u optužnici, advokat Goran Karadarević, jedan od Obradovićevih branilaca, kazao je da je pravno pitanje da li je njegov klijent imao status službenog lica.


PROČITAJTE JOŠ: SUDIJA OBRADOVIĆ: Ponovo bih svirao penal

I POMOĆNI SUDIJA VIDEO?

POSLE završetka utakmice, Obradoviću je jedan od pomoćnih sudija na tom meču rekao da i on misli da je video da je bilo igranja rukom.

- I on je video da je lopta promenila pravac - rekao je Obradović, napominjući da je ovaj sudija pratio liniju.