POŽAREVAC – Rade Mitić (70) iz Petrovca na Mlavi, vlasnik Agencije za poslovne usluge SIA-SIA i bivši načelnik petrovačke policije, pravosnažno je osuđen na godinu dana kućnog zatvora uz elektronsko praćenje zbog krivičnog dela odavanje tajne, čime je prekršio Zakon o tajnosti podataka ličnosti.


Policija je Mitića, u saradnji sa BIA i Višim javnim tužilaštvom u Požarevcu, uhapsila 20. decembra prošle godine jer je, kao vlasnik Agencije SIA-SIA, neovlašćeno pribavljao i koristio lične podatke lica iz Srbije, koja su rodom iz Hrvatske. Te podatke je, za novac, prosleđivao hrvatskim agencijama koje su ih koristile za promet nekretnina čiji vlasnici žive u Srbiji.


PROČITAJTE JOŠ: ISTRAGA U SMEDEREVU: Krivična prijava protiv žandarma zbog odavanja službene tajne

Prema nezvaničnim saznanjima do kojih su „Novosti“ došle, Mitić je te podatke dobijao od NN lica zaposlenog u MUP-u Srbije, čiji se identitet još uvek utvrđuje. Za krivično delo koje je Mitić počinio, predviđena je kazna od šest meseci do pet godina zatvora. On je osuđen na osnovu sporazuma o priznavanju krivice, koji predviđa izricanje blaže kazne za počinioca.