BEŽIVOTNO telo desetara Ivana Milenkovića (38) nađeno je u sredu oko 5.50 u reci Bistrici u selu Dvorane kod Kruševca. Ministarstvo odbrane saopštilo je da reč o profesionalnom vojniku, koji je na službi u 246. bataljonu ABHO. Prema do sada poznatim informacijama, Milenković je tokom noćnog odmora napustio logorsku prostoriju.

- Desetar I. M. obavljao je dužnost vozača motornog vozila u okviru realizacije planske aktivnosti logističkog obezbeđenja dnevno-noćnog kondicionog marša svoje jedinice - navodi se u saopštenju Ministarstva. Komandant Kopnene vojske formirao je komisiju za ispitivanje uzroka nastanka vanrednog događaja, koja je odmah upućena na lice mesta.


PROČITAJTE JOŠ: Otkriven identitet vojnika čije je telo pronađeno u reci kod Kruševca

Uviđaj je trajao nekoliko sati. Istraga predstavnika Vojne policije, MUP i Višeg javnog tužilaštva u Kruševcu trebalo bi da rasvetli sve okolnosti koje su dovele do tragedije. Prema nezvaničnim saznanjima "Novosti", elemenata za sumnju na krivično delo nema, ali ostaje da se otkriju svi detalji zadesne smrti. Da li se omiljeni desetar nehotice sapleo pa završio u reci ili mu je eventualno pozlilo, biće jasnije nakon obdukcije.

Milenkovići, čestita porodica u Malom Golovodu kod Kruševca, u šoku su. Supruga Tamara, dvoje maloletne dece, sinčić od osam godina i ćerka od nepune dve godine, ostali su bez oslonca. Pre samo četiri dana, 10. marta, proslavili su Ivanov rođendan. Bilo je mnogo razloga za radost.

- Svadba Ivanove sestre Ivane bila je zakazana za jesen - jedva je uspela da nam kaže Ivanova rođena tetka Zorica. - Pre samo tri godne, isto u martu, ostali smo bez Ivanove majke, moje sestre.

Bistrica u kojoj je bilo telo

Meštani Dvorana kod Kruševca, u čijem ataru se dogodila nesreća, zatečeni su strašnim vestima nagađaju o uzroku tragedije.

- Vojska tu stalno dolazi i ostane nekoliko dana - svedoči za "Novosti" Milan Radovanović (68), koji živi nedaleko od mesta gde je nastradao desetar. - Ovde je duboko korito, ali reka sada nije dovoljno velika da nekoga povuče u dubinu. Dvorište je celo osvetljeno, tu su tereni za male sportove.

Milan Radovanović

Radovanović živi samo stotinak metara od mesta gde se dogodila nesreća. Pokazuje nam da je duž obale sa strane, gde je u šatorima smeštena vojska, postavljena žičana ograda. Na jednom mestu je "propust", pa sagovornik "Novosti" pretpostavlja da je nesrećni vojnik možda tu nekako prošao. I meštanima Dvorana je teško zbog tragedije koja se dogodila. Ne pamte da je Bistrica uzela neki život.

Saša Milovanović, koji živi blizu skretanja ka Bistrici, kaže za "Novosti" da je prvo pomislio da je u pitanju požar.

- Ništa neobično nisam primetio, ali kada sam video vatrogasna vozila, pomislio sam najpre da tu negde kod nas u komšiluku nešto gori - navodi on za "Novosti". - Tek posle sam čuo šta se dogodilo.


PROČITAJTE JOŠ: ISTRAŽUJE SE MISTERIOZNA SMRT: Vojnik pronađen mrtav u reci Bistrici


BRIŽAN SUPRUG, OMILjENI DRUG

IVANOV otac Ljubiša nije imao snage da nam kaže ništa više, osim da čekaju vesti da saznaju šta se tačno dogodilo. Kruševcem se vrlo brzo proširila priča o tragediji.

- Odličan vojnik, brižan suprug, mnogima omiljeni drug - rekli su nam svi sa kojima smo pričali.

U Vojsci Srbije, pokojni desetar je bio od 1. oktobra 2003. godine.