PREDSEDNIK Auto-moto saveza Srbije (AMSS) Mirko Butulija (43) ubijen je u petak oko 14.30 u Beogradu, na radnom mestu. U njega je hice ispalio generalni sekretar ove organizacije Predrag Đurđev (43), koji se posle zločina ubio. Lakše je povređena sekretarica, koja je spas potražila skokom kroz prozor.

Prava drama odigrala se u kancelariji predsednika AMSS u Ruzveltovoj ulici 18. Nešto posle 14 sati, kako nezvanično saznajemo, kod Butulije je stigao Đurđev.

- U početku je sve bilo mirno, a onda su se začuli povišeni tonovi - navodi izvor iz AMSS. - Iznenada su odjeknuli pucnji. Unezvereni Đurđev počeo je da maše pištoljem, a sekretarica je u panici skočila kroz prozor kancelarije.

Pročitajte još - Ubistvo i samoubistvo u auto-moto savezu, devojka skočila kroz prozor

Đurđev je tada potrčao stepenicama na prvi sprat. Za njim su krenuli i pripadnici obezbeđenja AMSS.

- Momci iz obezbeđenja AMSS su bili veoma oprezni, jer je Đurđev bio naoružan - navodi naš sagovornik. - Kada je stigla interventna patrola rekli su da je pobegao na sprat. Policajci su krenuli lagano, ali se tada začuo hitac. Posumnjali smo da se ubio. Policija je pažljivo pregledala svaku kancelariju i u jednoj je pronašla Đurđeva sa ranom na glavi. Pucao je sebi u usta.

Predrag Đurđev Foto Tanjug


Za to vreme, privatnim kolima teško ranjeni Butulija prebačen je u Urgentni centar. Lekari su pokušali reanimaciju, ali bezuspešno. Četiri hica u grudi i jedan u glavu bili su kobni. Doktori su proglasili smrt predsednika AMS u 14.25. Prema nekim informacijama, Đurđev je ka njemu ispalio osam hitaca.

Prvi nalazi istrage, kako nezvanično saznajemo, pokazuju da je ubica koristio razarajuće metke, moguće i dum-dum.

Mirko Butulija Foto Tanjug


Šta je nateralo generalnog sekretara i Butulijinog saradnika na krvavi korak zasada postoje samo pretpostavke. Predrag Đurđev je zločin počinio pištoljem za koji je imao dozvolu. U njegovom stanu, navodno je pronađeno 10 pištolja.

Inače, kako pričaju zaposleni u AMSS, Butulija i Đurđev su gotovo u isto vreme došli u ovaj savez i duži niz godina bili bliski saradnici. Čak, pre dve godine Butulija je spasao životu Đurđevu. Naime, ovaj je upao u reku kada su bili u Obrenovcu, a neplivač je. Budutlija je tada skočio za njim i izvukao ga na sigurno.Prema nezvaničnim informacijama Butulija je u petak pozvao Đurđeva u kancelariju u trenutku kada su ga obavestili da se sekretar potukao sa jednim od direktora.

- Reč je o Butulijinom kumu I. J. - navodi izvor "Novosti" iz AMSS. - Razdvojilo ih je obezbeđenje. Đurđev je bio u sukobu sa većinom zaposlenih.

Kada je Butulija čuo za taj sukob generalnog sekretara i I. J., pozvao je prvo jednog pa drugog, da razreši situaciju. Tokom rasprave sa Đurđevim, međutim, ovaj je izvukao pištolj. Sumnja se da je, posle zločina, hteo da ubije i I. J. U tome ga je omeo dolazak policije.USPEŠAN DIREKTOR

MIRKO Butulija je rođen 19. septembra 1976. godine u Dubrovniku, a detinjstvo je proveo u Trebinju. Bio je oženjen, a iza sebe je ostavio četvoro dece. Po struci je bio diplomirani ekonomista. Pet godina je bio na čelu Auto-moto saveza Srbije. U 2014. Butulija je izabran za predsednika rukometnog kluba Crvena zvezda, zbog čega klub ostaje u ligi, i posle dužeg vremena postaje finansijski stabilan. Obavljao je i funkciju potpredsednika Upravnog odbora Rukometnog saveza Srbije. Poreklom Hercegovac, Butulija je radio na očuvanju tradicije i običaja rodnog kraja, bio je potpredsednik Udruženja Trebinjaca "Jovan Dučić" .


PREDRAG ĐURĐEV

Predrag Đurđev (43) je pre dolaska na poziciju generalnog sekretara AMSS radio kao pomoćnik direktora JKP "Parking servis". U svojoj karijeri bio je i savetnik predsednika opštine Voždovac, kao i koordinator kancelarije za razvojne projekte opštine Zemun. Diplomirao je na Mašinskom fakultetu u Beogradu, a u AMSS se prvenstveno bavio bezbednošću u saobraćaju.

Đurđev je živeo na Novom Beogradu, u stanu sa majkom.