Sud u Rusiji naredio je danas da direktor u privatnoj grupi Baring Vostok, Francuz Filip Delpal bude zadržan u pritvoru mesec dana nakon što je uhapšen zbog sumnji za proneveru. Delpal je jedan od nekoliko direktora u Baring Vostoku koji je pored Amerikanca Majkla Kalvija uhapšen danas, preneo je Rojters.Šef ruskog suverenog investicionog fonda ponudio je da lično garantuje za Majkla Kalvija, osnivača privatne grupe Baring Vostok, koji je uhapšen zajedno sa još nekoliko osoba optuženih za proneveru 2,5 milijardi rubalja (37,5 miliona dolara). Kiril Dmitriev, šef fonda RDIF, rekao je da nije znao za optužbe protiv Kalveja, ali je nazvao njega i njegov tim visoko profesionalnim i posvećenim etičkim standardima, preneo je Rojters.

Kalvi, američki državljanin, uhapšen je juče u Moskvi zbog sumnje da je počinio prevaru, izjavila je ranije danas portparolka moskovskog suda Basmani.

Inače, Filip Delpal je jedan od ljudi koji su godinama unazad uništavali Komercijalnu banku.

Podsetimo, Komercijalna banka, koja je u većinskom državnom vlasništvu, jedna od najjačih banaka koje posluju u Srbiji, dala je 230 miliona evra kredita koje ne može da naplati. Banka je iz godine u godinu beležila plus u poslovanju i svi su mislili da je ona jedno od najjačih državnih preduzeća koje neprekidno raste. Malverzacije i lažni rezultati poslovanja banke otkriveni su zahvaljujući sporazumom koji je Srbija sklopila sa MMF.

MMF je dao nalog Srbiji da se uradi ocena aktive, kredita u 16 banaka u Srbiji, takozvani AQR, kako bi se utvrdila visina nenaplativih kredita u srpskim bankama. Tada, 2014. godine, u vanrednoj eksternoj reviziji, koju je naložila Narodna Banka Srbije, otkriveno je da 230 miliona evra u Komercijalnoj banci nisu klasifikovani kao NPL-ovi (Nonperforming loan), nenaplativi krediti.