TAČNO dva meseca nakon što je po međunarodnoj poternici uhapšen u Pragu navodni šef kavačkog klana Slobodan Kašćelan, uz jake policijske mere obezbeđenja, priveden je iz istražnog zatvora do podgoričkog Višeg suda. Tamo je odavno počelo suđenje članovima kriminalne grupe koju je, prema optužnici, organizovao zajedno sa odbeglim Igorom Božovićem.

U sudnicu je uveden poslednji, ne odajući utisak da je reč o, kako ga opisuju, opasnom kriminalcu. Dok se nalazio u sudu, prisutno je bilo više od dvadeset naoružanih specijalaca raspoređenih oko zgrade.


PROČITAJTE JOŠ:
Kašćelan: U Češkoj sam bio da se lečim

Ne pozdravljajući nikog od prisutnih, noseći jaknu s kapuljačom, seo je na optuženičku klupu, a ustajao je tek onda kada mu je predsedavajući sudija Dragoje Jović saopštavao zbog čega sve proces ne može da bude održan. A suđenje je odloženo kako bi se Kašćelan upoznao sa onim što mu se optužnicom specijalnog tužioca Saše Čađenovića stavlja na teret i da bi adekvatno pripremio svoju odbranu.

U optužnici se između ostalog navodi da su Kašćelan i odbegli Igor Božović organizovali kriminalnu grupu, a zatim vrbovali ostale članove, od kojih se većina nalazi u bekstvu. Kriminalna grupa je imala za cilj činjenje krivičnih dela iznuda - zelenaštvo, nedozvoljeno držanje oružja, davanje mita, teško delo protiv opšte sigurnosti, pranje novca.


LEČENjE U PRAGU

U POSLEDNjE dve godine bio sam u Pragu. Tamo sam se lečio od povreda koje sam zadobio kada sam ranjen u Novom Sadu krajem juna 2016. godine - ispričao je navodni vođa “kavčana” Slobodan Kašćelan, nezvanično saznajemo, nakon što je u petak uveče priveden veću podgoričkog Višeg suda. Njemu je, nakon izručenja Crnoj Gori, određen pritvor.