U Beogradu će, u naredne dve godine, na 800 lokacija biti postavljeno oko 1.000 video-kamera, čime će se smanjiti broj izvršenja krivičnih dela, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović. Video-nadzorom će, kaže ministar, biti pokrivena svaka važnija ulica i prolaz, a širiće se i na auto-puteve i magistralne pravce.

- Mi svake godine povećavamo kapacitete. Nakon instaliranja probnih kamera u Beogradu, imali smo rešenje krivičnog dela, ubistvo. Imamo veoma dobra iskustva sa kamerama i očekujem da ćemo u naredne dve godine na 800 pozicija imati oko 1.000 kamera - rekao je Stefanović novinarima.


PROČITAJTE JOŠ: Stefanović: Građani nisu skloni bojkotu izbora; Pravosuđe krivo za puštanje uhapšenih

On je dodao da će policija moći da utvrdi iz kog pravca je izvršilac krivičnog dela došao, iz kojeg ulaza, iz kojih je kola izašao...

- Neće biti ulaza, prolaza gde će moći da nestane, jer negde je morao da stavi kacigu, fantomku... - rekao je Stefanović.

Kamere će, kaže, imati softvere za prepoznavanje lica i registarskih tablica.

Ministar je najavio i da će do juna biti omogućeno izdavanje i produžetak vozačkih dozvola elektronskim putem, te da će građanima te isprave stizati na kućnu adresu. Stefanović je novinarima rekao da će tako građanima biti omogućeno da bez dolaska u MUP izvade ta dokumenta, ali ne i lične karte i pasoš.

Odgovarajući na pitanja novinara, Stefanović je rekao da će rok za registraciju i predaju oružja biti produžen za još godinu dana i da neće više biti produžavanja tog roka.

KRIVI SU PRAVOSUDNI ORGANI

MINISTAR unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da su mnogi od uhapšenih u nedavnoj policijskoj akciji pušteni na slobodu i za to okrivio pravosudne organe.

Stefanović je novinarima rekao da zna da bi ljudi voleli da za dve nedelje budu okončani procesi protiv kriminalaca, ali da ne postoji zemlja u kojoj to tako ide. On je kazao da i kada policija uhapsi ljude sa oružjem koji nemaju dozvolu, sudovi ne odluče da ih zadrže.

- Vi kažete pušteni su. Nažalost jesu. Da se ja pitam, ne bih ih pustio nikad. Apsolutno krivim pravosudne organe - kazao je Stefanović.