ISPRED poznatog restorana "Figlmiler", u samom centru Beča, danas u ranim popodnevnim satima hicima u glavu brutalno je ubijen Vladimir Roganović (32) iz Herceg Novog, navodni pripadnik "kavačkog klana". Teško je ranjen Stefan Vilotijević (22) Mali Kićun, iz Novog Sada, poreklom iz Nikšića. Prema nezvaničnim ifnrmacijama austrijska policija privela je nekoliko osumnjičenih, među kojima bi mogao da bude, kako se sumnja, i sam počinilac.

Bečki list "Kurir" prenosi da su žrtve upucane u glavu, a da je ispaljeno između pet i sedam hitaca. Svedoci kažu da su dve nepoznate osobe oko 13.30 zapucale ispred restorana. Kordoni policije blokirali su tu oblast, a helikopter je dugo nadletao ovaj deo Beča u potrazi za osumnjičenima! Prema rečima svedoka, žrtve i napadači su između sebe pričali istim jezikom. Litvanac, koji se zadesio u blizini navodno je čuo da neko doziva "Brate, brate"...


PROČITAJTE JOŠ:
PUCNjAVA U BEČU: Jedna osoba ubijena, druga ranjena; Napadači na „jednom od slovenskih jezika“ vikali „Brate, brate“?

Roganović je pre samo dve nedelje izašao iz zatvora u Spužu, a Crnu Goru je napustio pre samo tri dana! On je posle hapšenja u Srbiji zbog falsifikovanih papira osuđen i poslat je u Padinsku skelu. Međutim, zatražio je da kaznu izdržava u Spužu, što mu je omogućeno. Izašao je 8. decembra ove godine i prema nezvaničnim saznanjima odmah otputovao u austrijsku prestonicu.

Povezivan je sa "kavačkim klanom", a neki njegovi rođaci, kako se sumnja, ubijeni su ili teško povređeni u ratu sa "škaljarcima". Gotovo u isto vreme kada je Vladimir hapšen u Beogradu, ispod automobila njegovog brata od strica Duška (33) aktivirana je eksplozivna naprava. Dan posle njegovog dizanja u vazduh, u Beogradu je uhapšen Vladimir. Bio je u društvu Igora Bošnjaka i Luke Medića.

Dva dana pre podmetanja eksploziva ispod automobila Duška Roganovića, u Beogradu su uhapšeni Strahinja Knežević (29) i njegov drug iz Herceg Novog Nemanja Zurovac, za koga se tvrdi da je blizak sa Vladimirom Roganovićem. Knežević i Zurovac su bili u automobilu, a pretresom je pronađen veliki broj ispaljenih čaura.

Ulice su bile blokirane tokom uviđaja / Foto AP

Nekoliko meseci kasnije u Herceg Novom je ubijen Niko Roganović (66), Vladimirov rođeni stric i Duškov otac. Izrešetan je iz dva automata dok je prilazio svom domu. Inače, Roganovići su bliski rođaci sa jednim od navodnih vođa "kavačkog klana" Slobodanom Kašćelanom. On je prošle nedelje uhapšen u Pragu, po poternici crnogorske policije.


SUMNjIČEN ZA NAPADE

Vladimir Roganović je sa svojim bratom od strica Duškom bio optužen za ubistvo Marka Vesnića, vođe "delija", i Ivana Markovića 24. jula 2009. u Igalu. Bio je u spuškom pritvoru, ali je 2014. oslobođen krivice. Dok je bio u pritvoru, policija je Roganovića osumnjičila da je naručivao bombaške napade ispred kuće braće Milivoja i Milenka Ivaničevića, službenika ZIKS-a.


PROČITAJTE JOŠ:
ZLOČIN U MRČAJEVCIMA: Ubijen udarcima po glavi

I OTAC I BRAT POVREĐENOG MLADIĆA STEFANA VILOTIJEVIĆA BRUTALNO UBIJENI

FILIP LIKVIDIRAN U SAČEKUŠI NA PALIĆKOM JEZERU

TEŠKO ranjeni Stefan Vilotijević (22) zvani Mali Kićun, najmlađe je dete Kićuna Vilotijevića, koji je 1999. godine izrešetan u Ulici narodnog fronta, ispred novosadskog kafića "Kaskada". Kićun je važio za jednog od vođa crnogorskog klana u Novom Sadu. Njegovo ubistvo ni danas nije rasvetljeno.

Stefanov rođeni brat Filip (28), zvani Kićun, ubijen je 2015. godine u sačekuši na Paliću. Učestvovao je u pucnjavi u klubu "Džast vanila" na Adi Ciganliji 2011. godine, kad je zalutali metak ubio Tamaru Radulović (29). Vilotijević je osuđen zbog izazivanja opšte opasnosti, pošto je ispalio jedan hitac iz pištolja u pod.

Mladići su upucani ispred restorana / Foto BLICK

Mlađi Stefan svojevremeno se potukao sa policajcima tokom rutinske kontrole njegovog vozila. Privođen je i zbog ubistva Mirka Milićevića Hajčara iz Subotice, a pušten je zbog nedostatka dokaza posle 27 dana provedenih u pritvoru. Stefan je prijavljivan i za posedovanje droge, nasilničko ponašanje, ugrožavanje sigurnosti...

Akcija bečke policije

Kićun Vilotijević ima i ćerku. Jelena Vilotijević Lalušić (27) dobila je nanogvicu ove godine kada je uhapšena pod sumnjom da se bavila preprodajom narkotika. Jelena je izbegla zatvor samo zato što je u tom trenutku imala četvoromesečnu bebu.