ZBOG utapanja dvojice braće iz Rače na Srebrnom jezeru, Stefana (14) i Nikole (13) Petrovića, Osnovni sud u Velikom Gradištu je osudio direktora i trenera OŠ “Karađorđe”, Z. J. i M. G, na godinu dana zatvora, uslovno na dve godine. Vlasnici kobne pedaline kojom su se vozili dečaci, bračni par M. S. i D. S. iz Niša dobili su po dve godine zatvora.

Muž i žena osuđeni su na iste kazne kao u prvostepenom postupku, dok su direktoru i treneru ublažene, pošto su ranije bili osuđeni na po godinu dana kućnog zatvora.


PROČITAJTE JOŠ: Roditelji dečaka koji su se utopili u Srebrnom jezeru traže odštetu

Tužilaštvo je nezadovoljno ovom presudom, jer je za optužene tražilo kaznu od najmanje dve godine zatvora, zbog čega su najavili žalbu Apelacionom sudu u Kragujevcu. On će kazne morati da potvrdi, preinači ili da izrekne oslobađajuće presude. Braća Stefan i Nikola utopila su se 11. septembra 2016. godine u Srebrnom jezeru, nakon odigrane fudbalske utakmice zbog koje su sa direktorom i trenerom došli u Veliko Gradište.

Stradali su dok su se vozili na pedalini, na kojoj su bili sa još četiri druga. U jednom trenutku, njih dvojica sišli su u vodu duboku pet metara, ali su se držali za plovilo, jer su bili neplivači. Po povratku na pedalinu, Nikola se okliznuo i pao u jezero, a Stefan je skočio da mu pomogne. Ubrzo su obojica potonula. Direktor i trener optuženi su zbog sumnje da nisu vodili računa o bezbednosti đaka koje su poveli na utakmicu, a vlasnici pedalina da su ih iznajmili maloletnicima i to bez zaštitnih prsluka.Ronioci Žandarmerije i pedaline na Srebrnom jezeru FOTO D. Novković

Svi optuženi terete se za teško delo protiv opšte sigurnosti, za koje je zakonom predviđena kazna od jedne do osam godina zatvora. U ovom postupku njih su zastupali branioci koje su sami angažovali, jer su odbili one dodeljene po službenoj dužnosti. Tokom glavnog pretresa direktor i trener negirali su svoju krivicu, uz obrazloženje da je deci naloženo da se ne približavaju jezeru. Krivicu su negirali i vlasnici pedalina, tvrdeći kako nisu znali da ne smeju da ih iznajmljuju maloletnicima i da su za to neophodni zaštitni prsluci.


PROČITAJTE JOŠ: UTAPANjE BRAĆE NA SREBRNOM JEZERU: Dečak promenio iskaz u korist direktora i trenera

ODMAH PRONAĐENA TELA

TELA dvojice braće iz jezera su izvukli ronioci Žandarmerije, istog dana kad su i potonuli. Odmah su predata porodici radi sahrane, jer obdukcija nije naložena, pošto je bilo nesumnjivo da je smrt nastupila usled utapanja u jezeru.