JOVAN Jovica Vukotić, navodni vođa "škaljaraca", ponudio je sudu za izlazak iz pritvora i odbranu sa slobode - 150.000 evra, nezvanično saznaju "Novosti".

Ovo je informacija koju smo dobili nakon današnjeg suđenja u beogradskom Drugom osnovnom sudu, koji protiv Vukotića vodi postupak zbog optužbi da je falsifikovao pasoš. Ročište danas nije procesno potrajalo dugo, jer u sud nisu stigla tražena dokumenta iz Turske, vezana za njegovo tamošnje hapšenje.

PROČITAJTE JOŠ: Vukotić: Nisam šef "škaljaraca"

Međutim, u sudnici je bilo poprilično dramatično, jer su Vukotićevi branioci zatražili njegovo puštanje iz pritvora, a pritom i "isprozivali" nadležne. Advokat Borivoje Borović je najpre sudu dostavio zapisnik o Vukotićevom saslušanju u Turskoj i predložio da se "razmisli" o tome da li je uopšte neophodno da se za jedno "banalno delo", za koje se izriče uslovna osuda, traže spisi iz inostranstva.

- Prema našem zakonu, ukoliko je sud pokrenuo postupak, ne važi utvrđivanje da li je to isto delo urađeno i u Turskoj - rekao je Borović, a potom isprozivao nadležne, imputirajući im da "nameštaju" njegovom klijentu. - Mom klijentu, koji inače nikad nije osuđivan u Srbiji, neovlašćeno je uzet DNK. Nameštaju mu se teža krivična dela, a sud i tužilaštvo u tome učestvuju. Imam informacije da se i na određena pritvorena lica vrši pritisak da svedoče protiv Vukotića i zauzvrat im se nudi status svedoka saradnika.

Drugi Vukotićev branilac, advokat Zora Dobričanin, istakla je da je njen klijent "jedini pritvorenik u Srbiji, koji je u pritvoru zbog falsifikovanja dokumenata".

- Predlažem da sud ukine pritvor Vukotiću, ili ga bar, zameni nekom blažom merom. Vukotić je prijavljen u Crnoj Gori, a boravi u Srbiji. S obzirom na to da je sudu dostavio obe adrese, to je dokaz da nema nameru da beži i zato, umesto pritvora, predlažemo meru zabrane napuštanja stana ili pak jemstvo koje nudimo - objasnila je Dobričaninova, ne želeći da javno kaže o kojoj je svoti reč.

Ona nije navela adresu na kojoj bi Vukotić boravio, već je to sudu dostavila u pisanom obliku. Zamenik tužioca se pak, usprotivio predlogu odbrane da Vukotić bude pušten iz pritvora, smatrajući da i dalje postoje zakonski uslovi da on bude u Centralnom zatvoru. O predlogu branilaca za određivanje kućnog pritvora Vukotiću ili o ponuđenom jemstvu, tužilaštvo ima rok od tri dana da odluči.

Kako "Novosti" saznaju, s obzirom na to da navodnom vođi "škaljaraca" 7. novembra ističe nedavno potvrđeno rešenje o pritvoru, o istom će danas odlučivati Drugi osnovni sud.

Naredni pretres Jovanu Vukotiću, kojeg inače, potražuju u Crnoj Gori zbog utaje poreza, ali i u Grčkoj zbog šverca droge, zakazan je za 30. novembar, do kada bi trebalo da stignu i spisi iz Turske, gde je uhapšen sa lažnim makedonskim pasošem.

DAO OBEĆANjE

JOVAN Vukotić negira da je vođa bilo kakvog klana i tvrdi da nikada u Srbiji nije počinio nijedno krivično delo. Lažni pasoš je, kaže, koristio van naše zemlje i to "bezbednosti radi". Ustao je sa optuženičke klupe i obraćajući se sudu, glasno obećao:

- Garantujem da će sve biti tako kako je rekla moja advokatica. Dajem obećanje da ću se, ukoliko izađem iz pritvora, odazivati na svaki poziv, da nemam nameru da napuštam Srbiju i da ću na sve pretrese dolaziti sam ili u pratnji svoje familije.


PROČITAJTE JOŠ:
Prika neće biti svedok saradnik u postupcima protiv klana Luke Bojovića i "škaljaraca"

PODRŠKA PORODICE

NA današnjem pretresu, koji je kao i prošlog puta bio pod jakim bezbednosnim merama, Jovici Vukotiću podršku su dali njegov otac Vesko, kao i nevenčana supruga, manekenka Dejana Živković (na slici).

Vukotić im se, oboma, nasmešio kad je ulazio u sudnicu, a oni su mu klimanjem glave otpozdravili. Sve je proteklo u najboljem redu, ali je Vukotićev otac ipak na kraju suđenja, izlazeći iz sudnice, i sam prokomentarisao kako se sve "montira" njegovom sinu, te potom ljutito izašao iz zgrade.