OSNOVNO javno tužilaštvo u Nišu odbacilo je krivičnu prijavu protiv L. P. (21), kome se na teret stavlja teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja. Prijava je protiv njega podneta 15. maja prošle godine, jer je na Bulevaru Nikola Tesla u ovom gradu udario petnaestogodišnjeg U. I. koji je poginuo na licu mesta.

Udes se desio kod Centra za obuku pasa kasarne "Knjaz Mihailo". U. I. je izašao iz gradskog autobusa, prošao ispred vozila i pokušao da pređe ulicu van pešačkog prelaza kada je na njega naleteo "golf" za čijim je volanom bio L. P. koji se kretao iz pravca Mosta mladosti ka Donjem Komrenu. Vozač je nakon toga udario u banderu, ali je prošao bez povreda.


PROČITAJTE JOŠ:
NESREĆA KOD BAČKOG PETROVCA: Poginula dvojica

Tužilaštvo navodi da je prijava odbačena, jer nema dokaza za ovo delo koje se osumnjičenom stavlja na teret. Odluka se, kažu, zasniva prvenstveno na nalazu veštaka saobraćajne struke koji je ustanovio da se vozač "golfa" kretao brzinom od 61 do 62,8 kilometara na čas. On je intenzivno kočio, pa je u trenutku udara vozio 55 km/č. Zbog toga nema osnova za njegovo gonjenje, jer je na ovoj deonici maksimalna dozvoljena brzina 60 kilometara na čas.

- Vozač nije mogao da izbegne opasnu situaciju i da blagovremeno zaustavi vozilo. Preglednost u momentu kada je maloletnik stupio na kolovoz ispred njegovog automobila bila je smanjena, s obzirom na fizičke prepreke, odnosno vozila u koloni sa njegove desne strane - navodi se u obrazloženju.

Dodaju i da vozač nije imao razloga da očekuje pešaka na kolovozu, pa da zbog toga smanji brzinu, jer se na manjoj udaljenosti od 100 metara od mesta nezgode nalazi obeleženi pešački prelaz i postoji trotoar. A pešak je dužan da kolovoz prelazi pažljivo nakon što se uveri da to može da učini na bezbedan način, naveo je veštak saobraćajne struke.


PROČITAJTE JOŠ:
HAPŠENjE ZBOG DROGE: Heroin krio ispod stepeništa

ODBIJENA ŽALBA

KAKO je saopštilo tužilaštvo, na prvostepeno rešenje o odbacivanju krivične prijave rodbina oštećenog je uložila žalbu. Ipak, ona nije usvojena pa je odluka postala pravosnažna.