POSLE završene istrage, nadležni organi su procenili da je stravičan požar u Senti, u kome je život izgubila osmogodišnja devojčica Emina Dimović, bio - nesrećni slučaj. Zbog toga neće biti pokretanja krivičnog postupka i daljih istražnih radnji.

Istraga, koju su vodili tužilac Osnovnog javnog tužilaštva u Senti i propadnici policijske stanice i sektora za vanredne situacije, utvrdila je da je tragediju izazvala improvizovana svetiljka. Ona je višečlanoj romskoj porodici služila kao osvetljenje, jer u trošnoj kući nije bilo struje.


PROČITAJTE JOŠ:
TRAGEDIJA U SENTI: Plamen sveće progutao dete (FOTO)

U vatri koja je buknula u noći između subote i nedelje u kući Elvire Kolompar, devojčica Emina je preminula na licu mesta, a povređeni su njena braća Denis (10) i Adam (5) i sestra Danica (7). Adam je i dalje u vrlo teškom stanju i nalazi se u Dečjoj bolnici u Novom Sadu.

Vidno potreseni roditelji juče nisu mogli da izgovore nijednu reč. Nemo su sedeli na kućnom pragu i pokušavali da se oporave od šoka.

- Kad smo shvatili da je izbio požar već je bilo kasno. Vidite kako teško živimo, samo od socijalne pomoći. Struju nemamo, a napravili smo nešto da osvetlimo kuću, jer sad rano pada mrak - kaže Andrija Kolompar, Elivirin nevenčani suprug, koji je i sam lakše povređen. - Sada se samo nadamo tome da će ostali biti dobro, da će spasti Adama.

Porodica Kolompar živi u siromaštvu, od socijalne pomoći i onoga što Elvira i njen nevenčani suprug Andrija zarade u nadnici. Elvira je i pre 12 godina doživela istu tragediju kada su joj u požaru, nastalom pod sličnim okolnostima, izgorele dve ćerkice i tadašnji muž. Baraka u kojoj su tada živeli ostala je u pepelu.


PROČITAJTE JOŠ: P
ožar zahvatio zgradu, ženu spasili građani

SLABA KONTROLA USLOVA ŽIVOTA

Pre 12 godina, kao i sada, komšije su odmah pritrčale u pomoć porodici Kolompar. Ipak, svi su saglasni da se slabo kontrolišu uslovi u kojima žive romske porodice.

- Požar je 2006. izbio u improvizovanim barakama, a sada u kući u srcu naselja, i moglo je da dođe do još veće tragedije. Smatramo da nadležni moraju da obrate više pažnje na to kako žive romske porodice i da li je to što koriste opasno i za njih i za okolinu - smatra Eržebet K. iz Sente.