ISTRAGA će, nadam se, pokazati šta se tamo gore u bagremaru zaista dogodilo. Ne verujem da je moj sin, inače sićušno dete, mogao sam da veže za drvo mnogo krupnijeg i starijeg čoveka od sebe. Ako i jeste to uradio, mislim da mu je u tome neko pomogao, ali iz nekog razloga zasad ne govori ko je.

Ovo nam je u utorak u dvorištu kuće u sremskokarlovačkom naselju Čerat rekao Petar Kostić otac V. K. (14), osumnjičenog da je 31. avgusta vezao sugrađanina Živosava Miletića (64) za drvo i tu ga ostavio. Nesrećni čovek je mrtav pronađen deset dana kasnije, odnosno 9. septembra u popodnevnim satima.

PROČITAJTE JOŠ: HAPŠENjE U SREMSKIM KARLOVCIMA: Maloletnik vezao čoveka i ostavio ga da umre

- Dok se ne završi istraga, ne mogu da govorim - kaže otac dečaka. - Ne znam šta se tačno dogodilo, i ja sam čuo razne priče. Moj sin je u ponedeljak bio pre podne u školi, a kada se vratio kući, došla je policija i odvela da ga ispita u vezi sa onim što se dogodilo Živi. Ništa neuobičajeno u njegovom ponašanju prethodnih dana nisam primetio.

PROČITAJTE JOŠ: UŽAS KOD SREMSKIH KARLOVACA: U šumi pronađen leš muškarca

Petar Kostić, koji pored V. K. ima još četvoro dece, kaže da njegov sin nije problematičan. On tvrdi da dečak nije odlazio kod Žive, gađao ga kamenjem i zapalio čardak, kako se sada priča po varoši. Ističe da četrnaestogodišnjak sada pohađa šesti razred, jer je peti ponavljao, ali da je "kao devojčica i nije nasilan". Pojedini meštani, međutim, tvrde da je maloletnik viđan u naselju Doka, blizu Miletićeve kuće.

- Nekako je uspeo da namami nesrećnog čoveka, koji ni mrava ne bi zgazio. Otišli su do bagremara udaljenog nekoliko stotina metara od njegove kuće u Bukovačkoj ulici i vezao ga - pričaju meštani. - Živa je pronađen posle desetak dana, a ruke i noge su mu bile vezane.

U sklepanoj udžerici sa zemljanim podom, bez prozora i vrata, po kojoj šetaju kokoške između kreveta natrpanog garderobom i delovima nameštaja, u kojoj je Živa živeo sa majkom Cvetom, juče nije bilo nikoga. Po dvorištu razbacane stvari, a za drvo zavezana koza.

Unutrašnjost kuće

Majka je, vele komšije, iako ima 85 godina i psihički je bolesnik, kao i mnogo puta ranije, otišla u Novi Sad na pijacu da prodaje koprive i šipurak i zaradi neki dinar.

- Ne veruje da joj je sin, koji je takođe imao mentalnih zdravstvenih problema, mrtav. Uporno odbija da prihvati surovu istinu - kaže komšinica Mira Crnković. - Živa nikada nikome ništa nažao nije učinio, i nije zaslužio da umre u najstrašnijim mukama - vezan za drvo, gladan i žedan.

Opština Sremski Karlovci će, kako je za "Novosti" juče potvrdio njen predsednik Nenad Milenković, snositi sve troškove poslednjeg ispraćaja sugrađanina Živosava Miletića, koji će danas biti sahranjen na čeratskom groblju.

ODBIJEN ZAHTEV ZA SOCIJALU

CENTAR za socijalni rad je 6. septembra doneo rešenje da se odbija zahtev Cvete Miletić za dobijanje socijalne pomoći. U obrazloženju se navodi da je u toku postupka ustanovljeno da prilikom podnošenja zahteva nije dostavila svu potrebnu dokumentaciju i da je pozvana da to učini u roku od 15 dana.

PRITVOR DO 30 DANA

MALOLETNOM V. K. je posle saslušanja kod sudije za maloletnike određen pritvor do 30 dana. Prema nezvaničnim saznanjima, kazao je da nije imao nameru da ubije Živu, već samo da ga veže. Navodno je nameravao da se kasnije vrati u bagremar i odveže čoveka, ali se plašio da će ovaj onda njega vezati za drvo.