NAKON što su se u javnosti pojavile teške optužbe na račun sudije Marije Janićijević iz Osnovnog suda u Vranju, a medijske stupce ispunile skandalozne fotografije na kojima je obnažena - nadležni organi ne preduzimaju ništa da ispitaju ceo slučaj i eventualno sankcionišu odgovorne! Sa druge strane, Marija za "Novosti" potvrđuje da je podnela krivičnu prijavu protiv Zvonka Cvetkovića iz Kragujevca zbog "urušavanja ugleda i karijere".

PROČITAJTE JOŠ: POSLE PRIMEDBE ODBRANE: Sudija zamenjen zbog ljubavi

- U ovom trenutku se nikakav postupak ne vodi u Osnovnom sudu u Vranju - rekla je za "Novosti" Aleksandra Tošić, sudija ovog suda zadužena za odnose sa javnošću.

PROČITAJTE JOŠ: VRANjE U ŠOKU: Sudiji Mariji Janićijević pozlilo zbog golišavih fotki

U Višem javnom tužilaštvu takođe navode da do ovog trenutka nema prijava protiv sudije Janićijević uprkos mnogobrojnim optužbama koje se pominju u medijima. Javnost je najviše uznemirila priča da se Marija bavi prostitucijom, kao i da je svojevremeno uzela mito u postupku protiv vranjskih lekara optuženih za nesavesno lečenje petogodišnje devojčice Dijane Marinković, koja je preminula.

Na sve ove optužbe Marija za "Novosti" odgovara tvrdnjom da je "žrtva proganjanja".

- Doživela sam veliki šok, ne samo ja već i moja porodica i prijatelji. Ali još mi je teže što sam shvatila da sam žrtva prevare - rekla nam je sudija. - Naime, Zvonko Cvetković, koji je dostavio fotografije, snimke i SMS prepisku odranije je poznat policiji i to zbog prevare, jer se u Nišu predstavljao kao lažni savetnik tadašnjeg premijera, a sada predsednika Aleksandra Vučića.

RANIJE PREVARE ZVONKO Cvetković (63) iz Kragujevca, kako je ranije pisano u medijima, optužen je da je prevario Nišlijke N. R. i V. M. za 30.000 evra i 350.000 dinara, predstavljajući se lažno kao nepostojeći savetnik tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića. On se predstavljao i kao radnik BIA, čak i lekar!

Zato je Marija Janićijević, kako tvrdi, podnela krivične prijave. Ipak, nije želela da govori o prirodi odnosa sa Cvetkovićem "kako ne bi ugrozila istragu". Pored važnog pitanja da li je sudija zaista činila krivična dela, ostaje nejasno da li bi sud u kojem radi, ali i druge pravosudne instance, trebalo da je sankcionišu zbog skandaloznih fotografija.

Prema rečima advokata Tihomira Konstantinovića, u konkretnoj situaciji pre svega treba utvrditi šta je tačno.

- Ako se radi o originalnim slikama, bez obzira na to da li je u pitanju privatna kolekcija, ona je kao sudija morala da vodi računa da to može slučajno ili namerno da dospe u javnost, što stvarno nije na svom mestu - navodi Konstantinović. - Svaki sudija ima obavezu lepog ponašanja i pridržavanja kodeksa, kao i date zakletve, mora da vodi računa da svoju funkciju i svoj esnaf na neki način ne ugrozi.

Konstantinović napominje i da sudiju zbog ovakvih stvari može da sankcioniše predsednik suda u kojem radi ili Ministarstvo pravde. I to gubitkom posla ili dobijanjem opomene, što bi za nju bila najbolja solucija. Naš sagovornik ističe da sudije uživaju poseban ugled svuda u svetu, pa i kod nas i moraju da vode računa o svojim postupcima, kako za vreme suđenja, tako i u privatnom životu.

Zgrada Osnovnog suda u Vranju

Advokat Gordana Božilović, koja je dugi niz godina bila i sudija u beogradskom Okružnom sudu, navodi da određeni bonton i norme ponašanja treba da postoje kod svakoga od nas, bez obzira na to kojim se poslom bavimo. Ona ističe da ljudi treba da znaju kako da se oblače i ponašaju, a pre svega oni koji obavljaju visoke funkcije.

- Ne znam koji su motivi da se neko tako slika - kaže Božilovićeva, ali ističe i da svako ima pravo da u svoja četiri zida vodi svoj život. - Po meni, ovde je prioritetnije pitanje, kako su te slike dospele u javnost. Ko je došao do njih, na koji način i koji motiv je imao da tako nešto plasira. Jer nešto što neko privatno radi, ne bi trebalo da se plasira u javnosti.

ADVOKAT: OPTUŽBE PSIHOPATE

PRAVNI zastupnik Marije Janićijević, advokat Dragan Nikolić, kaže da se protiv njegove klijentkinje nije vodio, niti postoje bilo kakve šanske da se povede postupak na osnovu optužbi jednog "psihopate" i "patološkog lažova".

- Ovo nije hajka samo na sudiju Janićijević već na čitavo pravosuđe, jer sutra svaki sudija može biti meta - rekao je Nikolić.