BOŽIDAR Filipović (53), koga je Treći osnovni sud u Beogradu nedavno osudio na 11 meseci kućnog zatvora zbog pretnji upućenih predsedniku Aleksandru Vučiću i ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću, uhapšen je u Crnoj Gori. On je, nekoliko dana pošto mu je stavljena nanogvica, istu isekao i pobegao iz zemlje.

Filipoviću je pored kućnog zatvora bila izrečena i mera proterivanja stranaca od tri godine, pošto je crnogorski državljanin, bez prebivališta i boravišta u Srbiji. Inače, u Crnoj Gori je uhapšen jer je pretio gostima u jednom kafiću u Petrovcu, pritom mašući pištoljem.

Pročitajte još - Pretili ubistvom Vučiću, Stefanoviću i Šešelju

Filipović je uhapšen u Beogradu krajem maja, pošto je na jednom novobeogradskom splavu pravio probleme i pretio da će ubiti Vučića i Stefanovića, nakon čega je prijavljen policiji. Određen mu je pritvor, da bi po izricanju presude kućnog zatvora, bio prebačen u stan u kojem je živeo. Pošto je presekao nanogvicu i pobegao, Treći sud je za njim raspisao poternicu i kaznu kućnog zatvora preinačio u kaznu klasičnog zatvora.

Međutim, u ovom slučaju Srbija ne može da traži izručenje od Crne Gore, jer se prema sporazumu ne izručuju osobe koje su osuđene na kazne manje od dve godine zatvora. Eventualno od tamošnjih vlasti može da se zatraži da priznaju našu presudu, kako bi Filipović u svojoj matičnoj državi izdržao kaznu na koju je osuđen u Beogradu.