OPLjAČKANA pumpa i ispisani ustaški simboli, bilans su noćne "posete" vandala splitske "Torcide" benzinskoj pumpi "Mol" u Vrčinu. Na putu za Sofiju, gde je Hajduk igrao revanš meč drugog kola kvalifikacija za Ligu Evrope protiv "Slavije", karavan od četrdesetak kombija i automobila sa oko 200 huligana, zaustavio se u Vrčinu i za samo 15 minuta napravio haos. Krali su sve što im je došlo pod ruku i ispisivali grafite "Torcida Split" i latinično slovo "U", simbol ustaštva. Troje radnika pumpe, srećom, nisu povređeni, ali su bili nemoćni da se suprotstave huliganima.

Istraga o ovom vandalskom činu je u toku, a iz "Mol grupe" oglasili su se danas zvaničnom izjavom u kojoj se navodi da je pričinjena materijalna šteta jer su na objektu polomljena stakla i ispisani grafiti, kao i da je ukradena veća količina alkoholnih pića i drugih proizvoda.

Pročitajte još - HRVATSKI NAVIJAČI U BEČU ISTICALI USTAŠKA OBELEŽJA: Slavili uz nacistički pozdrav (VIDEO)

Iako rad nije prekidan, na pumpi u Vrčinu danas je bio vanredni popis. Radnika je bilo više nego što je uobičajeno za smenu. Dok su jedni popisivali robu, drugi su čistili i pokušavali da skinu grafite i prepričavali nemio događaj.

- Najvažnije je da troje naših kolega, dve žene i muškarac, nisu povređeni - kaže nam jedan od radnika. - Kako su nam ispričali, dvadesetak kombija i isto toliko automobila sa oko 200 vandala iz Splita, zaustavilo se na pumpi u četvrtak ujutro oko tri sata i 40 minuta. Najpre su sipali gorivo, a onda uz povike "Mi smo Torcida" i navijačke uvredljive pesme, masovno utrčali u prodavnicu na pumpi. Šutnuli su radnika i krenuli u krađu.

Radnici pumpe danas su popisivali pokradenu robu, Foto T. Ćirić

Uzimali su, pričaju radnici, sve što im je došlo pod ruku. U majicama i korpama iznosili su i tovarili u kombije alkoholna i energetska pića, grickalice, čokolade, cigarete, šunke, sladolede... Urinirali su po asfaltu oko pumpe i isprevrtali sve kante za otpatke.

- Potom su uzeli sprejeve i počeli da pišu grafite "Torcida Split" i ustaške simbole - pričaju radnici. - Najveći grafit napisali su crvenom bojom na zidu objekta do auto-puta, da može da ga vidi svako ko njime prođe. Potom su ušli u automobile i kombije i otišli. Neviđeni vandalizam.

Radnici "Molove" pumpe u Vrčinu rekli su nam danas i da su bili iznenađeni zakasnelom reakcijom srpske policije.

- Da je na pumpi u toku pljačka i divljanje huligana, policija je obaveštena odmah - tvrdi jedan od radnika. - Sve se dogodilo od 3.40 do 3.55 ujutru, a naša policija je došla 10 minuta po odlasku huligana. Svi se, takođe, pitamo, kako je tako organizovana velika grupa navijača kroz Srbiju putovala bez policijske pratnje. A, još je poraznije, što su, po svemu sudeći, bez problema prešli granicu između Srbije i Bugarske. Na auto-putu je mnogo presretača, tu je i granična policija. Ne razumemo zašto odmah nisu blokirani granični prelazi prema Bugarskoj?!

PROFESIONALNOST ZAPOSLENIH

ZAPOSLENI su doživeli neprijatnost jer se grupa navijača ponašala nasilnički, ali niko od ljudi koji su u tim trenucima bili na pumpi nije povređen - piše u saopštenju "Mol grupe". - Napominjemo i da su se zaposleni ponašali profesionalno i u skladu sa internim upustvima za ovakve situacije, što je doprinelo da ne dođe do većih incidenata. Nadležni su odmah obavešetni i istraga je u toku.