U sudaru autobusa i dva putnička automobila koji se dogodio danas oko 16 časova, u Grdeličkoj klisuri, u blizini Predejana, povređena je 21 osoba, među kojima i devetoro dece, ali srećom niko nije nastradao.


Tri osobe smeštene su na odeljenjima hirurgije odnosno ortopedije leskovačke Opšte bolnice dok su ostali zadobili lakše telesne povrede u vidu posekotina po glavi i ekstremitetima.


Kod dva teže povređena odrasla pacijenta konstatovan je prelom rebara, a kod jednog povreda kičme.


Pretpostavlja se da je do nesreće došlo kada je „audi“ nemačkih registarskih oznaka, prilikom preticanja „škode“ beogradskih tablica, udario u autobus koji je išao iz suprotnog smera. „Audi“ se navodno potom odbio od autobusa i udario u „škodu“.


- Nešto je jako puklo. Neko nas je udario dok smo bili u krivini. Autobus se onda zateturao i prevrnuo na bok kraj puta. Nastao je metež i vriska. Ljudi su se uplašili i bilo je i panike, ali srećom niko od 33 putnika nije nastradao. Sve je moglo mnogo gore da bude. Najviše je među nama dece, ali ima i nas matorih. Sve se ipak dobro završilo – kaže Hermina Uram, jedna od putnica iz prevrnutog autobusa.


Autobus se vraćao iz Bitolja gde su njegovi putnici, članovi Hrvatskog kulturnog društva iz Šida, učestvovali na višednevnom festivalu narodnog stvaralaštva.


- Ima nas koji smo i porodično vezani. U autobusu mi je bila unuka i ćerka, a jedan deda je putovao sa dvoje svojih unuka. Deca su se javila roditeljima i sad čekamo da nas lekari pregledaju i nadam se da ćemo ubrzo moći kućama – dodaje Hermina koja je sedela na prvom sedištu autobusa.
Zamenik direktora leskovačke Opšte bolnice dr Aleksandar Stanković ističe da niko od povređenih nije vitalno ugrožen.


- Naše ekipe su reagovale brlo brzo i ukazale neophodnu pomoć. Najvažnije je da niko nije vitalno ugrožen i da su sva deca, srećom, prošla, sa lakim povredama – kazao je dr Stanković.


U sudaru je povređen i vozač potpuno smrskanog „audija“ i on je smešten na odeljenje hirurgije sa višestrukim prelomom rebara. Saobraćaj je na ovoj deonici bio u kratkom prekidu, a onda se odvijao naizmenično jednom kolovoznom trakom.Povređeni su zbrinuti u urgentnom centru u Leskovcu / foto I.Mitić