Četiri osobe uhapšene su u Nišu zbog osnovane sumnje da su sprovodeći tender za javne nabavke oštetile JKP "Direkcija za javni prevoz" za 7,5 miliona dinara, saopštio je MUP.


Kako se navodi, uhapšeni su S. P. (43), odgovorno lice JKP „Direkcija za javni prevoz“ Grad Niš, I.C.(41) tadašnji predsednik komisije za javne nabavke u ovom preduzeću i članovi komisije G. S. (34) i S. R. (44), koji su zaposleni u „Direkciji za javni prevoz“.


Sumnja se da su zloupotrebom službenog položaja ili ovlašćenja prilikom sprovođenja javne nabavke autobusa, kršeći odredbe Zakona o javnim nabavkama, preduzeće „Vulović transport“ d.o.o. Kragujevac stavili u povlašćen položaj.


Pročitajte još: Milionske kazne zbog nameštanja tendera


Oni su prilikom sastavljanja konkursne dokumentacije odredili tehničke karakteristike prilagođene autobusu ovog preduzeća i uslovima postavili cenu od 8.450.000 dinara bez PDV-a čime su diskriminisali sva druga preduzeća.


Ponuđaču „Vulović transport“ dodeljen je ugovor o javnoj nabavci po ceni od 9.600.000 dinara čime je JKP „Direkcija za javni prevoz" oštećeno za skoro 7,5 miliona dinara.


Sudski veštak za oblast saobraćaja i mašinske tehnike utvrdio je da je tržišna vrednost autobusa na dan kada je kupljen, 5. aprila 2017. godine, iznosila 2.188.515 dinara, što je za 7.411.484 dinara manje od plaćene cene za koliko je i oštećena „Direkcija za javni prevoz“.


Pročitajte još: Makedonski biznismen osuđen na šest godina robije zbog nameštanja tendera


Uhapšenima je određeno zadržavanje do 48 sati i uz krivičnu prijavu biće privedeni tužilaštvu u Nišu.


Osumnjičene su uhapsili pripadnici Odeljenja za borbu protiv korupcije Uprave kriminalističke policije, u saradnji sa Bezbednosno - informativnom agencijom i Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu.