NISAM ni videla da ima nekakvu britvu u rukama. Krenuo je na bespomoćnu devojku koja se od nas nalazila na nekih metar i po razdaljine. Krv iz vrata šikljala je na sve strane, a ona je vrištala... Scena koju nikada neću da zaboravim. Oborio ju je i seo na nju. Tada je moj kolega skočio da savlada starca, a ja sam tražila neki peškir iz toaleta da zaustavim obilno krvarenje.

Ovo je, za "Novosti", ispričala Žaklina Mitrović, advokatica Blagoja Stojanovića (75), koji je u ponedeljak u podne u zgradi Osnovnog suda u Nišu pokušao da svirepo ubije Anđelu M. (17). Zabio je devojci nož u vrat, a nakon što ga je u toj nameri sprečio advokatski pripravnik Lazar Vujošević, popio je sonu kiselinu. Od nje je nekoliko sati kasnije izdahnuo u Kliničkom centru.

PROČITAJTE JOŠ - UŽAS U NIŠU: Izbo devojku zbog navodnog duga njene majke, popio otrov, pa preminuo! (FOTO)

Prema rečima advokatice, njen klijent je prvi došao ispred sudnice i to sa dva štapa, jer se jedva kretao. Ubrzo je stigla i Anđela M.

- Sela je prekoputa njega i kuckala je nešto na telefonu. Ništa nije slutilo na krvavi ishod. U jednom trenutku nastupio je haos u hodniku suda. Deka je bacio oba štapa, izvadio suzavac i počeo da prska nesrećnu devojku. Nakon toga potegao je sečivo - priča Žaklina Mitrović.

Stojanović je tog ponedeljka došao u niški sud na ročište sa Anđelinom majkom Tanjom M. (53), koju je tužio za navodni dug od 3.300 evra. On je, kako se pretpostavlja, isplanirao ovaj monstruozni čin, jer je sa sobom poneo suzavac, nož i kiselinu. To je uspešno prokrijumčario pored fizičkog i elektronskog obezbeđenja na ulazu, ali, kako se ona nije pojavila, nasrnuo je na maloletnu devojku koja je došla s medicinskom dokumentacijom da opravda majčino odsustvo.

PROČITAJTE JOŠ - FOTO: Ovo je devojčica koju je izbo muškarac u niškom sudu

- Da se razumemo, devojka nijednim činom nije isprovocirala mog klijenta da skoči, da se baci na nju i da tako nešto učini - istakla je Mitrovićeva. - Isto tako, o majci maloletnice koja je na psihijatrijskom lečenju, uvek je imao reči hvale. Tvrdio je kako je elokventna, vaspitana i vredna i trudio se da je nagradi za njeno angažovanje, ali je insistirao na tužbi od 3.300 evra. Isto tako, on je odavao utisak pristojnog čoveka.


Blagoje Stojanović,Hol suda gde se dogodio napad,Anđela M.

DUG BEZ POKRIĆA SPOR sa Tanjom M. Blagoje je vodio za dug od 3.300 evra, a da za to nije imao nikakav materijalni dokaz. Njegova advokatica kaže da ga je upozorila da je to teško dokazati na sudu, ali je on tvrdio da, iako nema priznanice, ima pouzdane svedoke koji znaju da joj je davao novac.

Advokat Lazar Vujošević kaže da je Blagoje bio odlučan u svom činu i da se nije zaustavljao u pokušajima da ubije devojku.

- U svom onom haosu, ja sam ga uhvatio za ruke. Svom snagom sam ga podigao i odgurno od devojke. Sve se odigravalo u tridesetak sekundi. Deka je nakon toga bez štapa, bez kolica, bez ičega "prohodao" odjednom i odšetao do klupe - priča hrabri advokat. - Uzeo je flašicu i pio iz nje. Nisam mogao da verujem da posle svega tako mirno može da sedne i, pomislio sam, pije vodu! Ispostavilo se da je to ta kiselina kojom se ubio. Odmah se s klupe stropoštao na pod i tada se pojavilo obezbeđenje.

Devojku su tada spustili s prvog sprata na prizemlje, naišla je Hitna pomoć i uneli su je u kola.


UBISTVO U POKUŠAJU

BLAGOJE Stojanović, sanirani vojni tehničar u penziji, već je, kako saznajemo, bio osuđivan za teška dela, među kojima i pokušaj ubistva, ali se tada zbog bolesti izvukao sa manjom kaznom. U Nišu je živeo sa svojom drugom suprugom a kada je ona obolela, angažovao je Tanju M. da mu pomaže oko nje. Kada je ona preminula, Tanja je ostala da Blagoju pomaže u kućnim poslovima još neko vreme.