NOVI SAD - Novinar iz Bele Crkve Stefan Cvetković izjavio je da je danas prvo ponovo dobio policijsko obezbeđenje, nakon što su, kako tvrdi, u sredu uveče nepoznate osobe pucale na njega, a da ga je zatim oko 11 sati policija privela da da izjavu u svojstvu građanina.

U Višem javnom tužilaštvu (VJT) u Pančevu agenciji Beta je rečeno da je to tužilaštvo formiralo predmet i pokrenulo predistražni postupak.

"Povodom informacija koje su objavljene u medijima da je pucano na automobil u kojem se nalazio novinar Stefan Cvetković iz Bele Crkve, VJT u Pančevu je formiralo predmet i pokrenulo predistražni postupak u kojem će se Policijskoj upravi Pančevo staviti zahtev za prikupljanje obaveštenja i zatražiti provera svih informacija objavljenih u medijima", piše u saopštenju koje je dostavljeno Beti, a koje je potpisala portparolka VJT Slavica Crveni Bubnjević.

Stefan Cvetković je agenciji Beta jutros rekao da je nakon sinoćne pucnjave dobio policijsko obezbeđenje, a potom i da ga je policija oko 11 sati privela uz obrazloženje da treba da da izjavu u svojstvu građanina.

On je sinoć agenciji Beta rekao da su nepoznate osobe u blizini Bele Crkve pucale na automobil koji je vozio. Cvetković je ispričao da je sinoć oko 21 sat iz automobila koji se kretao iza njega neko otvorio vatru, kako je rekao, "iz automatskog oružja".

On je dodao da je prijatelj koji je u njegovom automobilu sedeo na mestu suvozača bio naoružan i uzvratio je paljbu, nakon čega se drugi automobil zaustavio.

PROČITAJTE JOŠ - SLUČAJ NESTALOG NOVINARA: Evo šta je Stefan Cvetković rekao policiji

Cvetković je danas agenciji Beta rekao da je taj prijatelj zapravo osoba iz "bezbednosnih struktura Srbije", sa kojom se on našao kako bi mu ta osoba dala podatke o nelegalnom skladištenju opasnog otpada u Srbiji. Dodao je da ne može isključiti mogućnost da su pucali na njegovog suvozača a ne na njega. Cvetković je sinoć rekao da ni on ni njegov saputnik nisu povređeni, a da je na automobilu vidljivo nekoliko rupa od metaka.

Cvetkovića je u ponedeljak, 9. jula, jedna osoba u kafiću u Beloj Crkvi udarila metalnom šipkom u glavu. Osnovno javno tužilaštvo u Vršcu je taj napad okvalifikovalo kao nanošenje lakih telesnih povreda a muškarac S.Z. koji je bio osumnjičen za to nedelo je sklopio sporazum o priznanju krivice sa tužilaštvom.

Cvetković je rekao da je "sramota" da se to delo kvalifikuje kao nanošenje lakih telesnih povreda jer mu je S.Z. metalnom šipkom "polomio lobanju", a potom je, kako tvrdi, pokušao i da ga pregazi automobilom. On je najavio da će nastaviti krivično da goni S.Z. i izrazio čuđenje što će on biti pušten iz pritvora, s obzirom da je reč o osobi za koju Cvetković tvrdi da je na uslovnoj slobodi i da je od ranije poznat kao "diler droge". S.Z. je i ranije pretio Cvetkoviću, zbog čega je i osuđivan. Cvetković je nakon tog napada tvrdio da mu je dva dana pre incidenta povučeno policijsko obezbeđenje, uz obrazloženje da je napravljena bezbednosna procena i da mu bezbednost nije ugrožena.

PROČITAJTE JOŠ - Rebić: Cvetković izneo niz nelogičnosti i laži

Pre toga, nestanak novinara Stefana Cvetkovića bio je prijavljen 13. juna kasno uveče, a visoki državni funkcioneri su 15. juna rano popodne saopštili da je pronađen.

Cvetković je 19. juna u Beogradu održao konferenciju za novinare na kojoj je ostao pri svojim tvrdnjama da su ga otela trojica nepoznatih ljudi, od kojih su dvojica na glavi imali maske, a treći koji nije nosio masku je imao "nešto slično policijskoj znački". Nadležni organi otvorili su nakon toga istragu protiv Cvetkovića zbog navodnog lažnog prijavljivanja otmice.

TUŽILAŠTVO: CVETKOVIĆ ODBIO POLIGRADSKO ISPITIVANjE

Novinar iz Bele Crkve Stefan Cvetković ispitan je po nalogu Višeg tužilaštva u Pančevu povodom nedavnih tvrdnji u medijima da je na njega pucano iz automatskog oružja iz automobila u pokretu, dok je on vozio svoj auto, ali je tom prilikom odbio poligrafsko testiranje, saopšteno je danas iz tužilaštva.

U saopštenju se napominje da je povodom Cvetkovićevih tvrdnji tužilaštvo pokrenulo predistražni postupak na osnovu tekstova u medijima i tvrdnji novinara.

Cvetković je, kako se dodaje, tužiocu pored ostalog rekao "da je spreman da da dodatna pojašnjenja, ali da mu je potrebno tri do četiri dana kako bi informacije dostavio nadležnom tužilaštvu", navodi se u saopštenju, koje je potpisao Viši javni tužilac u Pančevu Nebojša Živković.

Tužilaštvo dodaje da je naložilo policiji da izvrši uviđaj Cvetkovićevog vozila imajući u vidu da je medijima izjavio da se u njemu nalazio u trenutku navodnog događaja.

"Dosadašnjim pregledom vozila nisu uoočena nikakva vidna oštećenja, a posebno ne rupe od metaka za koje Cvetković tvrdi da postoje", navodi se u saopštenju.