JOVANA Asanović (14) i njen otac Srđan (47), iz bojničkog sela Pridvorica kod Leskovca, nastradali su u utorak od strujnog udara nakon što je devojčica u štali uključila muzilicu za krave. Srđan je pokušao da pomogne ćerki, ali je i on na mestu ostao mrtav. Niko ne može da objasni okolnosti zbog kojih je došlo do ove tragedije, ali se sumnja da je kratak spoj nastao u aparatu za mužu ili produžnom kablu na motalici.

PROČIJTATE JOŠ: Oca troje dece ubila struja

- Bilo je oko osam sati. Istovarali smo seno, a Jovana je uključila muzilicu da pomuze krave. Otac je bio na seniku iznad objekta. Čuli smo Jovanin vrisak. Otac je skočio dole i pokušao da joj iz ruke izvuče kabl, ali je i njega udarila struja. Oboje su pali kao pokošeni i ostali da leže na podu - priča dvadesetogodišnji Nikola, najstarije od četvoro Srđanove dece.

PROČIJTATE JOŠ: Trovanje kod Negotina: Dedu prevarila zelena pupavka

Nikola je otrčao i isključio produžni kabl, a kada se vratio u štalu, kako kaže, nije znao kome pre da pomaže.

- Davao sam im veštačko disanje i masirao srca, ali im pomoći nije bilo. Taj prizor pratiće me celog života - priča očajni mladić.

Nikola Asanović pokazuje mesto gde su nastradali njegova sestra i otac

Jezive scene nikada neće zaboraviti ni Jovanina majka i Srđanova supruga Irena, koja nije smogla snage bilo šta da kaže. Rođaci pričaju da je poljupcima tešila dvogodišnjeg sina Bogdana, a zagrljajima Jovaninu stariju sestru Miljanu. Dvorištem Asanovića odjekivao je lelek Srđanove majke Savke koja je dozivala unuku i sina.

- Joj, ljudi, šta mi se ovo dogodi. Prokleta je struja što mi uze decu. Što me ostavi bez glave i srca. Što mene ne odnese umesto njih - jecala je nesrećna žena i pogledom tražila supruga Slavka koji je nemo stajao pognutih ramena dok su mu se suze slivale sa lica.

Brojni rođaci i prijatelji došli su da podele tugu sa ovom vrednom porodicom koja obrađuje oko 15 hektara zemlje. Srđan Asanović bio je jedan od najboljih domaćina u Pridvorici.

- Bavio se ratarstvom i stočarstvom. U štali ima 12 krava, četiri bika i mnogo svinja. Nedavno je požnjeo 280 džakova pšenice i planirao kredit za novi traktor. Taj čovek nije znao da se umori. Radio je od jutra do mraka. Za sve ga je bog dao i evo kako ga je tragično uzeo - priča Zoran Asanović, Srđanov brat od strica, dok mu se oči pune suzama.

Savka Asanović

Meštani Pridvorice za ovu porodicu imaju samo reči hvale. O deci Asanovića pričaju kao o najrođenijima, a o Srđanu kao o dobrom čoveku i najboljem građevincu u ovom kraju. I time se bavio. Sin Nikola je, posle završene saobraćajne škole, odlučio da sa ocem obrađuje zemlju.

- Nema vrednije porodice u ovom selu. Svi su radili od jutra do mraka. I deca su veoma vredna. Pomagala su starijima u seoskim poslovima, ali su i odlični đaci. Sinoć sam sedeo sa njim, a jutros sam imao šta da čujem - kaže Nenad Pujić, koji još ne može da veruje da je ostao bez prijatelja.

Kuća porodice Asanović


Porodica je počela da priprema sahranu. Tela tragično nastradalih poslata su na obdukciju. Očevici ističu da na njima nije bilo vidljivih povreda. Na onaj svet otišli su radeći, baš onako kako su i živeli.

KUĆNE INSTALACIJE

ASANOVIĆI do sada nikada nisu imali probleme sa strujom. Ni sami ne znaju da objasne šta se dogodilo, pa su zbog toga pozvali radnike Elektrodistribucije da provere sve kućne instalacije. Navodno, posle tragedije pojedini uređaji su se "ponašali čudno".