POSLE skoro deset meseci, Zoran Marjanović, optužen za ubistvo supruge Jelene, izašao je u četvrtak po podne iz pritvora! Zagrljen sa advokatom, pozdravio je čuvare uz osmeh i reči - uspeli smo! Apelacioni sud usvojio je žalbe njegovih branilaca i odlučio je da ukine rešenje Višeg suda. Pritom, ova odluka odnosi se samo na njegov boravak iza rešetaka, dok je optužnica, kojom se tereti za teško ubistvo, i dalje na preispitivanju.


Pročitajte još - UKINUT PRITVOR ZORANU MARJANOVIĆU: Danas izlazi iz zatvora

Žalbe na pritvor koji je Marjanoviću ponovo produžen 25. juna, koje su prošle nedelje podneli branioci Aleksandar Zarić i Stefan Jokić, apelacija je uvažila, a tužilaštvo na ovu odluku više ne može da se žali.

- Pritvor je ukinut i naredili smo da se Zoran Marjanović odmah pusti - potvrdila je za "Novosti" portparol Apelacionog suda Mirjana Piljić.

Okosnica žalbe na pritvor čini iskaz male Jane Marjanović koja je nedavno saslušana, kao i pitanje uznemirenja javnosti, što je Apelacioni sud naposletku uvažio.

- Nasuprot zaključku prvostepenog suda, Apelacioni sud nalazi da u odnosu na okrivljenog Marjanovića ne stoje razlozi za produženje pritvora. Sud smatra da okolnosti koje su u ranijem periodu ukazivale na postojanje osnova za pritvor, nisu takvog intenziteta te da samim tim ne ukazuju da je nužno zadržavanje okrivljenog u pritvoru po zakonskom osnovu po kojem je određen (uznemirenje javnosti) - objasnila je Piljićeva.


PROČITAJTE JOŠ - NOVOSTI SAZNAJU: Podaci sa mobilnog "uhapsili" Zorana?

Prema obrazloženju ovog suda, neophodno je razdvojiti uznemirenje javnosti koje može da ugrozi pravično vođenje krivičnog postupka, od same zainteresovanosti javnosti za ovaj konkretan slučaj, na koji se poziva Viši sud.

- Nije sporno da je ovaj predmet izazvao veliku pažnju javnosti još od trenutka nalaženja tela sada pokojne Jelene Marjanović. Međutim, prvostepeni sud navedenoj okolnosti daje pogrešan značaj - navodi Apelacija.

U ovom konkretnom slučaju, kako naglašavaju, ne postoje okolnosti koje ukazuju da je usled načina izvršenja dela ili težine posledica, uznemirenje javnosti takvo da može ugroziti nesmetano i pravično vođenje ovog krivičnog postupka na šta se osnovano ukazuje izjavljenim žalbama branilaca okrivljenih.

Od ubistva Jelene Marjanović 2. aprila 2016. prošlo je više od dve godine, što je za ovaj sud dug vremenski period.

- Vreme koje je proteklo od izvršenja krivičnog dela svakako ukazuje da intenzitet uznemirenja javnosti koji se u svakom slučaju može stepenovati, nije isti kao u prethodnom periodu.

Što se tiče optužnice koja je podignuta posle dopunjene istrage - Marjanovićevi advokati su je u četvrtak dobili, kako "Novosti" saznaju, pa će tek sledeće sedmice da pišu Višem sudu odgovore na nju.Foto I. Marinković

Jedan od branilaca, Stefan Jokić, Zorana je dočekao po izlasku iz Okružnog zatvora, a oni će u njegovo ime govoriti za medije ubuduće. Jokić je prokomentarisao da je odbrana očekivala ovu odluku suda.

- Istina je pobedila - rekao je Jokić. - Krivični postupak protiv Zorana je i dalje u toku, ali dokazi protiv njega ne postoje. Čekamo da vidimo obrazloženje. Zoran Marjanović zasad neće davati izjave za medije, već će to u njegovo ime činiti advokati, odnosno odbrana. Ja ću ga odvesti kući, porodica neće doći po njega. To je sve što trenutno mogu da kažem....
Pročitajte još - Tužilaštvo: Zoran ubio Jelenu za deset minuta

Advokat Aleksandar Zarić podsetio je da je veće Apelacionog suda već tri puta ukidalo rešenja o produženju pritvora, posle čega mu je u sledećem stepenu ipak produžavan.

- Ne postoji osnovana sumnja u ovom slučaju - naglašava Zarić. - Apelacioni sud ukinuo je Zoranu Marjanoviću pritvor tek sada, nakon što je saslušana Jana. Vidi se da nema dokaza. Viši sud je taj koji je zahtevao njeno svedočenje nakon što je vratio optužnicu tužilaštvu. Inače, već je sudija za prethodni postupak jednom odbio da uvaži uznemirenje javnosti kao osnov za pritvor.Zoran Marjanović (desno) sa advokatom Stefanom Jokićem Foto I. MarinkovićFoto I. Marinković