NEZAPAMĆENA tragedija dogodila se u naselju Kovačićevo na periferiji Smedereva, kada je kapija pala na četvorogodišnjeg Vuka S. i nanela mu teške povrede po celom telu. Dečak je hitno prevezen u gradsku bolnicu, a zatim u Urgentni centar u Beogradu. Nažalost, i pored velikog napora lekara da ga spasu, on je dva sata posle nesreće - preminuo.

Nesrećni mališan igrao se ispred kuće svojih suseda u Ulici Ćirila i Metodija 19 sa njihovom sedmogodišnjom ćerkicom. Vukovi roditelji sedeli su sa komšijama zajedno u dvorištu, samo nekoliko metara od dece. Klizna metalna kapija, teška više desetina kilograma, bila je, kako smo saznali, poluotvorena. Devojčica je, kako se veruje, pogurala kapiju do kraja šina i tada je ispala jer nije bila obezbeđena graničnikom. Celom težinom pala je na dečaka.

Pročitajte još - TUGA U BEOGRADSKOJ ŠKOLI: Preminuo dečak koji je udario glavom u ivičnjak

- Nesreća se dogodila oko 19 časova. Otac i komšija odmah su pritrčali, podigli kapiju i izvukli Vuka. Bilo je strašno, mnogo krvi... - priča upola glasa stric mališanovog oca, Živorad S.

U smederevskoj bolnici prihvatili su dečaka, ukazali neophodnu prvu pomoć, i sa teškim povredama odmah uputili u Urgentni centar u Beogradu. Rođak mališana nam je posvedočio da je ekipa od čak desetoro lekara u Beogradu pokušavala da ga spase, ali uprkos svim naporima, nisu imali uspeha. Preminuo je u 21.30 od posledica teških fraktura lobanje i obilnog krvarenja.

U malenoj ulici, neasfaltiranoj, širokoj nekoliko metara, dan nakon nesreće vladala je neprirodna tišina. U kući gde je kapija ubila dečaka, nije bilo nikoga. Vlasnici su sedeli u dvorištu roditelja malog Vuka, koja je prekoputa njihove. Nisu bili sposobni da govore, ni spremni na razgovor sa novinarima.

- Šta i oni ljudi da kažu. Plaču, nema niko reči. I njihovo dete je bilo tu - rekao nam je Živorad S.

Ova porodica živi i radi u Švedskoj, a u Smederevo su stigli baš na dan tragedije.

- Kapiju su planirali da obezbede još u februaru. Ipak, nisu to uradili, pa su ostavili taj posao za ovo leto. Nažalost, nesreća ih je preduhitrila - rekao nam je jedan od meštana Kovačićeva.

Mališanovi roditelji danas nisu bili kod kuće. Otišli su u Beograd da, nakon obdukcije, preuzmu telo jedinca. Dečakova baka je u šoku, ne izlazi iz kuće. Nesreća je potresla celo naselje, pa u sokaku nema ni ljudi, ni dece, koja se inače tu igraju.
TRAGEDIJA SE MOGLA IZBEĆI

ROĐAK malog Vuka smatra da je nesreća čak mogla i da se izbegne da je bilo samo malo sreće.

- Automobil je bio parkiran na pola metra od mesta gde se obrušila kapija. Da je pala na kola, dete bi ostalo nepovređeno. Kako je divan dečak bio, pametan, a sada ga nema - s nevericom i suzama svedoči rođak nastradalog mališana Živorad S.


NEMA KRIVIČNE ODGOVORNOSTI?

U VIŠEM javnom tužilaštvu u Smederevu saznajemo da je danas urađena obdukcija tela dečaka. Takođe, saznajemo i da se, zasada, ova tragedija vodi kao nesrećan slučaj, i da nema elemenata za krivično gonjenje.